Ndambé


Ndambé
21 ingredienser
1 h
"Ndambé (uttalas nam-be) är en slags böngryta som lagas i Senegal. Den kryddiga grytan görs oftast på black-eyed peas och sötpotatis. Dred ut den på baguetter tillsammans med majonnäs och stark sås. I Dakar och andra senegalesiska städer serveras rätten som street food." /Coura Mbaye
Se Coura Mbaye laga receptet

Ingredienser
- 250 g black eyed peas
- 2 l vatten
- 2 dl vatten
- 4 tsk salt
- 300 g sötpotatis
- 1 gul lök
- 6 klyftor vitlök
- 1 msk olja
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1 tsk torkad timjan
- 2 dl vatten
- 1 dl vatten
- 400 g krossade tomater
- 1 lagerblad
- 1 msk rödvinsvinäger
- ev 1 dl vatten
- 1 msk sweet chilisås
- 1 tsk chilipeppar
- salt
- svartpeppar
Gör så här
- Lägg bönorna i blöt i 1 timme. Koka dem i vattnet i ca 30 minuter.
- Tillsätt 4 tsk salt i slutet av koktiden.
- Häll av vattnet och ställ bönorna åt sidan.
- Skala och skär sötpotatisen i små tärningar.
- Skala och hacka lök och vitlök. Stek löken i olja i en stekpanna tills den mjuknar.
- Tillsätt tomatpuré, rosmarin och timjan och rör om. Stek i ytterligare 2 minuter.
- Häll på 2 dl vatten och krossade tomater. Sjud under lock i 10 minuter.
- Lägg i sötpotatis, lagerblad och häll i vinäger. Späd eventuellt med 1 dl vatten och rör om.
- Sjud tills sötpotatisen är mjuk, det tar ca 10 minuter.
- Smaka av med sweet chili, chilipeppar, salt och peppar.
- Lägg i bönorna, rör om och sjud under lock i ytterligare 10 minuter.