Ndambé

koket.se
Ndambé

Ndambé

21 ingredienser

1 h

"Ndambé (uttalas nam-be) är en slags böngryta som lagas i Senegal. Den kryddiga grytan görs oftast på black-eyed peas och sötpotatis. Dred ut den på baguetter tillsammans med majonnäs och stark sås. I Dakar och andra senegalesiska städer serveras rätten som street food." /Coura Mbaye

Se Coura Mbaye laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 250 g black eyed peas
  • 2 l vatten
  • 2 dl vatten
  • 4 tsk salt
  • 300 g sötpotatis
  • 1 gul lök
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 msk olja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vatten
  • 400 g krossade tomater
  • 1 lagerblad
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • ev 1 dl vatten
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1 tsk chilipeppar
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Lägg bönorna i blöt i 1 timme. Koka dem i vattnet i ca 30 minuter.
  2. Tillsätt 4 tsk salt i slutet av koktiden.
  3. Häll av vattnet och ställ bönorna åt sidan.
  4. Skala och skär sötpotatisen i små tärningar.
  5. Skala och hacka lök och vitlök. Stek löken i olja i en stekpanna tills den mjuknar.
  6. Tillsätt tomatpuré, rosmarin och timjan och rör om. Stek i ytterligare 2 minuter.
  7. Häll på 2 dl vatten och krossade tomater. Sjud under lock i 10 minuter.
  8. Lägg i sötpotatis, lagerblad och häll i vinäger. Späd eventuellt med 1 dl vatten och rör om.
  9. Sjud tills sötpotatisen är mjuk, det tar ca 10 minuter.
  10. Smaka av med sweet chili, chilipeppar, salt och peppar.
  11. Lägg i bönorna, rör om och sjud under lock i ytterligare 10 minuter.