Nässelgnocchi med ramslök och ricotta

NYHET
Nässelgnocchi med ramslök och ricotta
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Nässelgnocchi med ramslök och ricotta

12 ingredienser

1 h

Gnocchi blir snäppet godare och vackrare med nässlor, ramslök och ricotta.

Ingredienser

portioner
  • 500 g mjölig potatis
  • 3 klyftor vitlök
  • 200 g nässlor, ansade och sköljda
  • 1 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl parmesanost, finriven
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 100 g ramslök
  • 1 dl ricotta
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk (med skalet på) tillsammans med skalade hela vitlöksklyftor.
  2. Fräs nässlorna i 2 msk olja och låt svalna.
  3. Mixa nässlorna och ägg med en stavmixer.
  4. Häll av vattnet från potatisen och låt den ånga av. Skala och pressa sedan potatisen i en stor bunke.
  5. Arbeta snabbt ihop potatisen till en deg tillsammans med nässelpuré, mjöl och 0,5 dl parmesanost. Arbeta inte degen för länge för då blir gnocchin som en gummiboll.
  6. Skär degen i 4 delar på en lätt mjölad bänk (använd durumvete).
  7. Rulla degbitarna till längder och skär i 2 cm stora bitar.
  8. Blanda bitarna med durumvetemjöl och se till att de täcks runtom.
  9. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
  10. Koka gnocchin i omgångar tills de flyter upp till ytan, ca 2–3 minuter.
  11. Lyft upp gnocchin med hålslev och blanda dem med olivolja och ramslök, så ramslöken blir lite varm.
  12. Servera gnocchin toppad med ricotta, salt, peppar, parmesanost och olivolja.