Nakenkornsrisotto med shiitake

3 röster
4

Nordisk tvist på en risotto där riset byts mot nakenkorn att servera i ensamt majestät eller som ett krämigt tillbehör till grillat kött eller fisk.

Visa mer
4

Du behöver

  • 5 dl nakenkorn (eller vetekorn av någon sort)
  • 2 schalottenlökar, eller 3-4 salladslökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 125 g shiitake svamp, eller champinjoner
  • 3 msk smör, till stekning
  • 1 lagerblad
  • 4 dl vitt vin
  • 1 l buljong
  • 2 msk smör, till stekning
  • 2 dl riven ost
  • 2-3 libbstickeblad
  • 125 g grön sparris, späd
  • örtsalt
  • peppar

Gör så här

  1. Dag 1:
    Skölj nakenkornen och låt dem ligga i blöt över natten.
  2. Dag 2:
    Häll bort vattnet från kornen.
  3. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp smör i en stekpanna, lägg i lök och vitlök och fräs tills löken mjuknar. Skär svampen i bitar. Tillsätt svampen i lökfräset. Krydda med örtsalt och peppar
  4. Tillsätt sedan korn, lagerblad och libbstickeblad. Låt allt fräsa en stund.
  5. Häll på vinet och låt det koka in. Späd med buljongen, lite i taget. Rör då och då, låt buljongen koka in mellan påfyllningarna tills risotton är krämig.
  6. Tillsätt hel sparris i kastrullen och koka sparrisen klar under lock några minuter. Avsluta med att röra ner den rivna osten. Späd ev med mer buljong eller vatten. Smaka av med örtsalt och peppar.
15 januari 2019

laddar fler recept...

Laddar fler recept...