Nakenkornsrisotto med shiitake

Nakenkornsrisotto med brysselkål
Foto: Tv4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Nakenkornsrisotto med shiitake

9

14 ingredienser

Nordisk tvist på en risotto där riset byts mot nakenkorn att servera i ensamt majestät eller som ett krämigt tillbehör till grillat kött eller fisk.

Ingredienser

portioner4
  • 5 dl nakenkorn (eller vetekorn av någon sort)
  • 2 schalottenlökar (eller 3-4 salladslökar)
  • 2 klyftor vitlök
  • 125 g shiitakesvamp (eller champinjon)
  • 3 msk smör, till stekning
  • 1 lagerblad
  • 4 dl vitt vin
  • 1 l buljong
  • 2 msk smör, till stekning
  • 2 dl ost, riven
  • 2-3 libbstickeblad
  • 125 g grön sparris, späd
  • örtsalt
  • peppar

Gör så här

  1. Dag 1:
    Skölj nakenkornen och låt dem ligga i blöt över natten.
  2. Dag 2:
    Häll bort vattnet från kornen.
  3. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp smör i en stekpanna, lägg i lök och vitlök och fräs tills löken mjuknar. Skär svampen i bitar. Tillsätt svampen i lökfräset. Krydda med örtsalt och peppar
  4. Tillsätt sedan korn, lagerblad och libbstickeblad. Låt allt fräsa en stund.
  5. Häll på vinet och låt det koka in. Späd med buljongen, lite i taget. Rör då och då, låt buljongen koka in mellan påfyllningarna tills risotton är krämig.
  6. Tillsätt hel sparris i kastrullen och koka sparrisen klar under lock några minuter. Avsluta med att röra ner den rivna osten. Späd ev med mer buljong eller vatten. Smaka av med örtsalt och peppar.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Elon Nordanro före efter

Snabbrenovera köket

Före & efter! Piffa gamla köket med enkla tips och trix!

Läs mer