Mustig köttfärssoppa med rotfrukter och vitlöksbröd

Mustig köttfärssoppa med rotfrukter och vitlöksbröd
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Mustig köttfärssoppa med rotfrukter och vitlöksbröd

106

11 steg att laga

20 ingredienser

30 min

Smakrik soppa på köttfärs som är busenkel att laga och där du kan variera grönsakerna efter säsong. Servera med en klick smetana och frasigt vitlöksbröd.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 500 g nötfärs
  • 300 g potatis
  • 1 purjolök
  • 2 morot
  • 1 palsternacka
  • 3 klyfta vitlök
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 7 dl vatten, hett
  • 1 kruka persilja
  • 1 msk koncentrerad grönsaksfond
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar

Topping

  • 2 dl smetana

Vitlöksbröd

  • 0,5 vitt bröd (gärna dagsgammalt)
  • 30 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 klyfta vitlök, pressade
  • 1 msk torkad oregano

Gör så här

  1. Ansa purjolöken och skär i tunna strimlor. Skala och skär moroten i slantar. Skala och riv palsternackan. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Stek färsen i olja i en gryta tills den får färg. Tillsätt alla grönsaker och vitlök och stek lite till.
  3. Tillsätt tomatpuré och stek under omrörning någon minut. Tillsätt krossad tomat, vatten och fond.
  4. Koka upp och smaka sedan av med salt och peppar. Låt puttra i ca 20 minuter under lock.
  5. Hacka persiljan. Smaka av soppan med salt och peppar.
  6. Toppa soppan med persiljan. Servera med vitlöksbröd och en klick smetana.
  7. Vitlöksbröd
    Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Blanda ihop alla ingredienser till vitlökssmöret. Salta och peppra.
  9. Skär brödet i skivor. Bred på smöret och skär sedan i stavar. Lägg på en bakpappersklädd plåt.
  10. Gratinera mitt i ugnen ca 5-6 minuter.
  11. Glöm inte att matsortera skal från lök och grönsaker för en mer hållbar matlagning, och njut av din mustiga soppa. /Köket-redaktionen
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera mortel

Fina julklapappar under 300 kr!

Tips!

Läs mer