Falafel från Libanon

172 röster
Falafel från Libanon
Foto: Jens Nordström

Falafel nummer 1. Kikärtsbollarna serveras i pitabröd med härliga tillbehör. Använd kikärtor som blötlagts över natten, men koka inte ärtorna!

Visa mer

Du behöver

Falafel

  • 1 kg torkade kikärtor
  • 20 cl kolsyrat vatten
  • 1 msk falafelkrydda
  • 4 klyfta vitlök
  • 2 dl färsk bladpersilja
  • 2 msk salt
  • 0,5 purjolök
  • 1 msk malen spiskummin

Falafelsås

  • 2,5 dl tahinipasta
  • 5 dl yoghurt
  • 1 msk citron, saft
  • 1,5 tsk salt
  • olja, till fritering

Tillbehör

  • isbergssallad
  • färsk bladpersilja
  • saltgurka
  • tomat
  • gul lök (eller röd lök)
  • pitabröd
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Falafel
    Blötlägg kikärtorna i ljummet vatten i 8 timmar.
  2. Mal ner kikärtorna tillsammans med grönsakerna och kryddorna.
  3. Tillsätt kolsyrat vatten och blanda väl.
  4. Forma smeten till små bollar. Lättast är att använda två skedar.
  5. Fritera bollarna i cirka 4 minuter i olja.
  6. Sås
    Blanda alla ingredienser till falafelsåsen.
  7. Tillbehör
    Strimla isbergssallad, hacka bladpersilja och skiva saltgurka, tomater och lök.
  8. Vid servering
    Blanda falafel, sås och tillbehör i pitabröd och njut av Falafel nr 1!
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...