Mumsiga krämbullar med saffran

Mumsiga krämbullar med saffran

19 ingredienser

2 h 30 min

Recept på krämbullar med en julig touch av saffran och apelsin som tar dem till nya höjder. Julens version av solbullar!

Baktips från Kungsörnen!
Vit kladdkaka mix Kungsörnen NY

Baktips från Kungsörnen!

Gör baket ännu enklare och godare med någon av Kungsörnens färdiga bakmixar!

Läs mer

Ingredienser

portioner25 - 30 stycken

Fördeg

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran
  • 520 g Kungsörnen Vetemjöl Special
  • 1 apelsin, skalet av

Deg

  • 150 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 4 g salt
  • 5,5 dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete

Vaniljcreme

  • 0,5 vaniljstång, delad och urskrapad
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 0,3 dl majsstärkelse
  • 30 g smör

Pensling

  • 1 ägg
  • aprikosmarmelad
  • strösocker

Gör så här

  1. Värm mjölken fingervarm och lös jästen däri. Tillsätt övriga ingredienserna till fördegen och blanda i ca 5-6 minuter. Täck över med plastfilm så torkar inte ytan. Låt stå i ca 20 minuter
  2. Under tiden gör vaniljcreme: Koka upp grädde, mjölk, socker, vanilj.
  3. Vispa ihop äggulor och maizena. Häll lite av den varma vätskan i äggblandingen, rör runt och häll tillbaka allt i kastrullen och koka försiktigt upp till den första bubblan.
  4. Tag genast av kastrullen och sila ner i en bunke, rör i smör.
  5. Tillsätt resten av ingredienserna till degen, arbeta i 7 minuter i maskin till en smidig deg.
  6. Tag upp på bakbordet och låt den vila i ca 30 minuter. Rulla upp släta bullar ca 25-30 st och låt jäsa till dubbel storlek.
  7. Fyll vaniljcreme i en spritspåse med en smal tyll.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  9. Stick ner tyllen i bullen och fyll med vaniljcreme.
  10. Baka av på 180 grader i ca 12 minuter.
  11. Smält aprikosmarmelad i microvågsugn, pensla bullarna och vänd dem i socker.
TIPS!
Fler baktips från Kungsörnen!
Brownies med valnötter och flingsalt

Fler baktips från Kungsörnen!

Här hittar du massor av goda och enkla bakrecept från Kungsörnen!

Läs mer