Mumsiga krämbullar med saffran

Mumsiga krämbullar med saffran

19 ingredienser

2 h 30 min

Recept på krämbullar med en julig touch av saffran och apelsin som tar dem till nya höjder. Julens version av solbullar!

Ingredienser

portioner25 - 30 stycken

Fördeg

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran
  • 520 g Kungsörnen Vetemjöl Special
  • 1 apelsin, skalet av

Deg

  • 150 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 4 g salt
  • 5,5 dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete

Vaniljcreme

  • 0,5 vaniljstång, delad och urskrapad
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 0,3 dl majsstärkelse
  • 30 g smör

Pensling

  • 1 ägg
  • aprikosmarmelad
  • strösocker

Gör så här

  1. Värm mjölken fingervarm och lös jästen däri. Tillsätt övriga ingredienserna till fördegen och blanda i ca 5-6 minuter. Täck över med plastfilm så torkar inte ytan. Låt stå i ca 20 minuter
  2. Under tiden gör vaniljcreme: Koka upp grädde, mjölk, socker, vanilj.
  3. Vispa ihop äggulor och maizena. Häll lite av den varma vätskan i äggblandingen, rör runt och häll tillbaka allt i kastrullen och koka försiktigt upp till den första bubblan.
  4. Tag genast av kastrullen och sila ner i en bunke, rör i smör.
  5. Tillsätt resten av ingredienserna till degen, arbeta i 7 minuter i maskin till en smidig deg.
  6. Tag upp på bakbordet och låt den vila i ca 30 minuter. Rulla upp släta bullar ca 25-30 st och låt jäsa till dubbel storlek.
  7. Fyll vaniljcreme i en spritspåse med en smal tyll.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  9. Stick ner tyllen i bullen och fyll med vaniljcreme.
  10. Baka av på 180 grader i ca 12 minuter.
  11. Smält aprikosmarmelad i microvågsugn, pensla bullarna och vänd dem i socker.
TIPS!
Fler baktips från Kungsörnen!
Brownies med valnötter och flingsalt

Fler baktips från Kungsörnen!

Här hittar du massor av goda och enkla bakrecept från Kungsörnen!

Läs mer