Mums mums rulltårta

koket.se
Mums mums rulltårta
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Mums mums rulltårta

13 ingredienser

Saftig drömrulltårta med skumtoppsfyllning och chokladglasyr. Dina fikagäster kommer inte bli besvikna om du bjuder på den här.

Agar agar är ett växtbaserat alternativ till gelatin.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner

Chokladrulltårta

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 dl vetemjöl

Fyllning

  • 3 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk agar-agar (eller 1 tsk gelatinpulver)
  • 2 msk vatten, ljummet

Chokladglasyr

  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

Rulltårta

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en skål. Blanda bakpulver, vaniljpulver, kakao och vetemjöl i en annan skål.
  3. Sikta ner blandningen med de torra ingredienserna i äggsmeten och vänd försiktigt ihop det till en jämn smet med slickepott.
  4. Häll ut smeten i en bakpappersklädd långpanna. Bred ut smeten jämnt. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  5. Vänd över botten på en ren kökshandduk. Ta försiktigt bort bakplåtspappret, pensla bakplåtspappret med lite kallt vatten så lossnar det lättare. Rulla in bottnen i kökshandduken (se klippet för att se hur du gör). Låt svalna helt i kökshanduken medan du gör fyllningen.

Fyllning

  1. Vispa äggvitan till fasta toppar med elvisp. Tillsätt strösocker och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
  2. Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i mikro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
  3. Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
  4. Bred ut mums mums-fyllningen över rulltårtebottnen, rulla ihop och ställ i kylskåpet för att sätta sig medan du gör chokladglasyren.

Glasyr

  1. Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm upp grädden i en kastrull tills den precis är på väg att börja koka.
  2. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn smet.
  3. Låt chokladkrämen svalna helt och hållet innan du dekorerar. Bred chokladglasyren över rulltårtan och skär sedan i bitar.

Glöm inte att matsortera skal från äggen för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda rulltårta. /Köket-redaktionen