Minimuffins till jul

Minimuffins till jul
Foto: Brett Stevens

Minimuffins till jul

Av: Bodil Andersson

Från: Muffins och cupcakes

18 ingredienser

Mumsiga julcupcakes med romindränkta russin och korinter.

Receptet kommer från boken Muffins & cupcakes.

Läs mer om boken här!

Ingredienser

portioner
  • 500 g sultanrussin (gula russin)
  • 375 g russin, hackade (ca 7 dl)
  • 250 g korinter [ca 4 dl]
  • 240 g cocktailbär, delade i kvartar (ca 2,5 dl)
  • 2,5 dl konjak + 1 msk till glasering (eller rom)
  • 250 g osaltat smör
  • 3 dl farinsocker
  • 2 msk aprikossylt
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 msk citron, finrivet (eller apelsinskal)
  • 4 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • silverkulor, att dekorera med
  • 1 äggvita
  • 4 dl florsocker, siktat
  • 2-3 tsk citronsaft, pressad

Gör så här

  1. Låt frukten dra i konjaken över natten.
  2. Värm ugnen till 150 grader och smörj 12 minihål i en muffinsplåt och klä botten i hålen med en rundel av bakplåtspapper.
  3. Rör samman smör och socker och vispa in sylt, sirap och citrusskal.
  4. Vispa sedan ned äggen, ett i taget.
  5. Tillsätt frukten omväxlande med mjölet och kryddorna och blanda väl.
  6. Fördela smeten i formarna och släta till ytan.
  7. Grädda kakorna i 40 minuter eller tills en provsticka visar att de är färdiga i mitten.
  8. Låt dem svalna i formarna och vänd sedan upp dem på ett galler så att de
  9. blir upp- och nedvända.
  10. Vispa äggvitan till kristyren med en träslev. Tillsätt florsockret lite i taget och vispa till en slät pasta.
  11. Tillsätt långsamt så mycket citronsaft att kristyren blir lätt rinnande.
  12. Dekorera kakorna med kristyr, släta till med en palettkniv och låt lite rinna
  13. ned längs sidorna.
  14. Toppa slutligen med silverkulor.