Moussaka

Moussaka
Foto: TV4

Auberginer kallas också äggplantor och har huvudrollen i moussaka. En grekisk rätt vi tagit till våra hjärtan.

26 januari 2009
6

Du behöver

  • ca 1 kg aubergine
  • vetemjöl
  • rapsolja
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 paprikor, tärnade
  • 1 knippe persilja, hackad
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 dl tomatpuré + 1 1/2 dl vatten
  • ca 400 g köttfärs

Sås:

  • 2 msk margarin
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl riven ost
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skiva auberginerna på längden. Salta skivorna, låt dem dra 20 minuter, torka av fukten.
  2. Vänd dem i mjöl och stek dem hastigt i het olja. Låt rinna av på papper.
  3. Fräs lök, paprika och persilja med lite olja i en gryta.
  4. Lägg i färsen, bryn, krydda och späd med tomatpuré och vatten. Småkoka 30 minuter.
  5. Fräs margarin och mjöl i en kastrull, späd med mjölk och låt koka 5 minuter. Tag av kastrullen från värmen och rör ned hälften av osten.
  6. Varva aubergine, färs, aubergine, i ugnsform. Slå på såsen, strö på ost och sätt in i ugnen cirka 45 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept