Morotsrulltårta med färskostfyllning

Morotsrulltårta med färskostfyllning
Carla von hofsten profilbild ny
Carla von hofsten profilbild ny

Morotsrulltårta med färskostfyllning

18 ingredienser

30 m

Vad passar bättre till påsk än en härlig morotsrulltårta? Den här versionen dekoreras som festliga bakelser och kan bli en ny favorit i vår!

Ingredienser

portioner10 - 12

Morotskaka

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker (+ 2 msk till pappret)
  • 100 g morot, finrivna [ca 2 dl]
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 dl vetemjöl [120 g]
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g färskost
  • 0,5 dl citronsaft (+ rivet skal) [ca 1 citron]
  • 0,5 limefrukt, saft och skal

Servering

  • ätbara blommor

Gör så här

Morotskaka

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt med en elvisp i ca 5 minuter.
  3. Rör ner morötter och olja i äggvispet.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, kardemumma, ingefära och vaniljsocker i en skål.
  5. Sikta ner de torra ingredienserna i äggvispet. Vänd försiktigt runt smeten med en slickepott tills allt är blandat.
  6. Bred ut smeten på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 5–8 minuter tills den har fått jämn färg.
  8. Lägg ett bakplåtspapper på köksbänken, strö över socker så att det täcker och vänd upp kakan på det sockrade pappret. Pensla pappret som nu är uppåt med lite vatten så släpper kakan lättare. Låt svalna.

Fyllning

  1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt med en elvisp i ca 5 minuter.
  2. Rör ner färskost, citronsaft, citronskal, limesaft och limeskal för hand.
  3. Bred ut tre fjärdedelar av fyllningen över hela den avsvalnade morotskakan i ett jämnt lager.
  4. Rulla försiktigt ihop kakan från långsidan.

Servering

  1. Skär upp rulltårtan och spritsa ut resterande fyllning på bitarna.
  2. Toppa med ätbara blomblad.