Morotsrulltårta med citroncrème

Morotsrulltårta med citroncrème
Foto: Lennart Weibull
Lina Wallentinson NY
Lina Wallentinson NY

Morotsrulltårta med citroncrème

2

19 ingredienser

40 min

Det bästa av två kakvärldar, morotskakan slår sig ihop med rulltårtan. Har du inget bikarbonat kan du dubbla mängden bakpulver istället, enda skillnaden är att kakan blir något ljusare i färgen.

Ingredienser

portioner12
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl [120 g]
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 dl morot, finrivna (80 g)
  • strösocker, att stjälpa upp kakan på

Fyllning

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 200 g färskost
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • ev färsk mynta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i en bunke.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Vänd ner blandningen i äggvispet och rör försiktigt ihop med en slickepott. Tillsätt olja och morot och blanda kort ihop till en slät smet.
  4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, pensla pappret lätt med rapsolja. Bred ut smeten jämnt över pappret.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 5 minuter eller tills den är klar.
  6. Strö lite socker över ett bakplåtspapper.
  7. Ta ut kakan ur ugnen. Vänd den upp och ner över det sockrade bakplåtspappret. Lossa försiktigt om kakan sitter fast i pappret. Låt svalna helt.
  8. Fyllning
    Vispa smöret med elvisp ett par minuter. Tillsätt florsocker och vaniljpulver och vispa ytterligare en minut.
  9. Blanda i färskost, citronskal och -juice och vispa kort ihop till en fluffig kräm.
  10. Bred fyllningen över kakan. Rulla ihop till en rulltårta. Förvara tårtan i kylen. Ta fram en halvtimme före servering och skär i bitar.