Morotsmuffins med färskostkräm

Lina Shawali HSB 2024

Morotsmuffins med färskostkräm

Av: Lina Shawali

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

45 min

De här mumsiga morotsmuffinsen med färskostkräm är glutenfria och sötade med kokossocker.

Ingredienser

portioner

Muffins

  • 200 g mandelmjöl
  • 1 dl havremjöl (glutenfritt ) [ca 30 g]
  • 1,5 msk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk potatismjöl
  • 40 g valnötter
  • 2 morötter, fint rivna (små ) [ca 80 g]
  • 3 ägg (medelstora)
  • 1,5 dl kokossocker [ca 120 g]
  • 1 dl neutral olja
  • 1 dl mild yoghurt, naturll (naturell)

Färskostkräm

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 300 g färskost, rumstempererad
  • 0,5 dl agavesirap
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk malen kanel

Topping

  • malen kanel (eller rostade valnötter)

Gör så här

Muffins

  1. Sätt ugnen på 160 garder (över- och undervärme).
  2. Placera muffinsformar i en muffinsplåt.
  3. Blanda ihop mandelmjöl, glutenfritt havremjöl, kanel, kardemumma, vanilj, bakpulver och potatismjöl i en bunke. Ställ åt sidan.
  4. Hacka valnötterna och riv morötterna fint.
  5. Vispa ägg och kokossocker fluffigt tills smeten blir ljus och porös.
  6. Tillsätt lite av de torra ingredienserna i taget och vänd runt försiktigt med en slickepott.
  7. Tillsätt olja, yoghurt, morötter och valnötter. Blanda försiktigt och rör inte mer än nödvändigt.
  8. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter.
  9. Låt sedan muffinsen svalna helt.

Färskostkräm

  1. Vispa smöret ljust och fluffigt, ca 5–7 minuter.
  2. Tillsätt färskosten och fortsätt vispa till en jämn kräm.
  3. Smaksätt med agavesirap, vanilj och kanel. Vänd ihop med slickepott.
  4. Bred eller spritsa krämen på de svala muffinsen.

Topping

  1. Dekorera muffinsen efter smak! Varför inte pudra över lite malen kanel eller toppa med rostade valnötter?