Morotskaketårta med vit chokladfrosting

75 röster
2.5 h
8-10
Morotskaketårta med vit chokladfrosting
Foto: TV4

Morotskaka i flera lager - saftiga bottnar av morotskaka varvade med en härlig frosting med vit choklad. Garnera med bär efter säsong.

Visa mer
2.5 h
8-10

Du behöver

  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg (stora)
  • 4-5 morötter, finrivna [ca 350 g]
  • 1,5 dl brunt farinsocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk malen kanel
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2,5 dl neutral olja (t ex solrosolja)

Frosting

  • 200 g vit choklad
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 800 g färskost (av philadelphiatyp)
  • 1 dl florsocker
  • 3 lime, finrivet skal

Garnering

  • blåbär
  • citronmeliss
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa ägg och socker riktigt länge tills det blir vitt och pösigt.
  3. Blanda rivna morötter och farinsocker i en separat skål. Tillsätt det till ägg-och sockervispet. Blanda försiktigt med slickepott.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljpulver. Sikta ner det i äggblandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.
  5. Ha till sist i oljan och rör försiktigt till en jämn smet.
  6. Fodra en rund springform (ca 22 cm i diameter) med bakplåtspapper.
  7. Häll i smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 60-90 minuter eller tills kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna helt innan du delar den i fyra bottnar. Använd gärna en brödkniv för att skära.
  8. Frosting
    Hacka den vita chokladen. Smält över vattenbad.
  9. Vispa ihop smör och färskost till en fluffig smet. Tillsätt den vita chokladen och vispa lite till. Sikta ner florsockret och tillsätt limeskalet. Vänd försiktigt runt tills du har en jämn frosting.
  10. Fyll och spackla din tårta med frostingen. Spritsa resten av frostingen dekorativt på tårtan. Garnera med blåbär, citronmeliss och limeskal.
  11. Glöm inte att matsortera skal från morot, lime och ägg för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda morotskaketårta. /Köket-redaktionen

Laddar fler recept...