Morotsbiffar med gräddkokta svartrötter

38 röster
4
morotsbiffar
Foto: TV4

Riktigt bra blir morotsbiffarna om de först bryns i panna för att sedan steka färdigt i ugnen. Solrosfröna kan rostas i panna. Svartrötter, som även kallas fattigmanssparris, är gott till. Servera kokt potatis till för den som så önskar.

4
4 portioner

Du behöver

  • 4 morötter
  • 2 potatisar
  • 1-2 ägg
  • 0,25 dl solroskärnor, rostade
  • salt
  • vitpeppar
  • 0,5 kg svartrot
  • 1 l citronvatten
  • 1-3 dl grädde
  • muskot, riven
  • salt
  • vitpeppar
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala morötter och potatis och riv dem fint på rivjärn i en bunke. Knäck äggen och blanda med solrosfrön och kryddor till en smet. Forma 12 runda biffar och bryn dem i smör. Lägg dem i smord, ugnssäker form och stek dem färdigt i ugn i ca 6 minuter.
  2. Skölj svartrötterna noga under rinnande vatten så att all jord och sand försvinner. Skala och skär dem i 5 cm långa bitar som du genast lägger i citronvatten, annars blir de bruna.
  3. Koka svartrötterna i grädde. Börja med 1-2 dl och fyll på mera om det behövs längre fram under kokningen. Svartrötterna ska vara mjuka men inte sönderkokta, det tar 5–10 minuter. Krydda med salt och peppar och lite malen muskot.
  4. Garnera med sallad och färska örter.
11 mars 2009