Morots-cupcake med frosting

6 röster
1 h
16
1 h
16

Du behöver

Cupcake

  • 1,8 dl solrosolja
  • 1,25 dl strösocker
  • 1,25 dl farinsocker
  • 4 dl morot, finrivna
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 msk mjölk
  • 1 dl valnötter, grovt hackade

Topping

  • 200 g färskost
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 500 g florsocker
  • 0,5 citron, rivet skal

Syltade morötter

  • 1 morot
  • 1 citron
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Cupcake
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman alla torra ingredienser i en mixer eller i en bunke med hjälp av en elvisp.
  3. Rör ner oljan och tillsätt äggen ett i sänder. Tillsätt till sist mjölk.
  4. Tillsätt morötter och valnötter till smeten.
  5. Fördela smeten i muffinsformar som du fyller till 2/3 delar.
  6. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Testa med en sticka så att de är torra i mitten. Låt svalna på galler.
  7. Spritsa topping på varje cupcake och garnera med syltad morot.
  8. Frosting
    Vispa samman färskost och smör. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vispa i florsocker på lägre hastighet och avsluta med att röra i citronskalet.
  9. Syltad morot
    Skala och strimla moroten tunt. Koka samman saften av citronen med sockret och tillsätt morötterna.
  10. Koka ca 3 minuter och låt sedan svalna helt. Använd till att dekorera kakorna med.
6 maj 2020