• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Mormors citronkaka

Mormors citronkaka
Foto: TV4

Mormors citronkaka

7 steg att laga

17 ingredienser

2 h 40 min

En kaka med inspiration från det italienska köket. En perfekt avrundning på en god måltid.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Degen

  • 1 citron
  • 150 g smör
  • 345 g vetemjöl (5 ¾ dl)
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 1 ägg (stort)
  • 1 äggula

Fyllning

  • 1 citron
  • 7,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1 äggula
  • 2,5 dl strösocker
  • 4 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 dl vetemjöl

Till garnering

  • 2 msk pinjenötter
  • florsocker
  • lakrits, krossad saltlakrits

Gör så här

  1. Degen: Skölj citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Tärna smöret. Lägg smör, mjöl, socker, bakpulver och citronskal i en matberedare. Mixa till ett smul. Tillsätt ägg och äggula och knåda hastigt ihop till en deg. Dela degen i 2 bitar, en stor och en mindre. Linda in i plastfolie och lägg i kylen i ca 1 timme.
  2. Fyllningen: Skölj citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Pressa ut 2 msk saft ur citronen. Värm mjölken i en kastrull. Vispa upp ägg, äggula och socker. Blanda majsstärkelse och mjöl och sikta ner i äggsmeten. Vispa ner den heta mjölken i äggsmeten och tillsätt citronskalet.
  3. Häll över smeten i en kastrull och låt den koka upp under vispning tills den tjocknat. Vispa ner citronsaften och låt smeten kallna i kyl.
  4. Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut den större degbiten på en mjölad arbetsbänk. Lägg den i en veckad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, ca 2,5 cm hög. Nagga bottnen. Lägg ut smeten i formen. Kavla ut den andra degbiten som ett lock och lägg den över smeten.
  5. Kavla tvärs över formen med en kavel så att kanten trycks till. Skär av överflödig deg. Tryck till kanten så att kanterna klistras ihop. Nagga locket med en gaffel. Strö över pinjenötterna.
  6. Grädda kakan längst ner i ugnen ca 1 timme, tills pajen fått fin färg. Om locket höjs under gräddningen kan man lägga en tyngd över pajen direkt efter gräddningen, t.ex. en skärbräda, och låt kakan svalna. När kakan är sval, pudra över florsocker, toppa med pinjenötter och krossad saltlakrits. Servera!
  7. Dryckesförslag: Något gott italienskt dessertvin