Monkeybread

Monkeybread
Foto: Johan Carlén
Alexandra Zazzi
Alexandra Zazzi

Monkeybread

16 ingredienser

1 h

Det här härliga ”brödet” med nektariner och äpple toppas med lingongrädde och är en riktigt härlig rätt att bjuda på. Du kan dessutom tillaga receptet antingen i ugnen eller på grillen beroende på vad du föredrar.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1 äpple
  • 1 nektarin
  • vatten
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ca 250 g croissantdeg (går även bra med pizzdeg)
  • 25 g smör, smält
  • 0,5 dl pekannötter
  • 1 dl ljus sirap (eller lönnsirap)

Smaksatt grädde

  • 3 dl grädde, vispad
  • 0,5 dl rårörda lingon

Servering

  • oxalis, färsk
  • 1 dl pekannötter (eller valnötter)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader eller värm upp grillen.
  2. Rensa och tärna äpple och nektarin.
  3. Lägg bitarna i en skål med citron och vatten så att de täcks och inte mörknar.
  4. Blanda muscovadosocker, strösocker, kanel och vaniljsocker.
  5. Ta ut degen från kylskåpet och skär i bitar, ca 4x4 cm.
  6. Vänd degbitarna i det smälta smöret och sedan i sockerblandningen.
  7. Låt fruktbitarna rinna av. Vänd sedan runt bitarna i smöret och sockerblandningen.
  8. Fodra en brödform med bakplåtspapper (gärna gjutjärn om du ska tillaga rätten på grillen).
  9. Strössla grovt hackade nötter i botten på formen. Lägg i degblandningen samt frukten och häll på sirap. Tryck ihop något och låt jäsa i 15 minuter.
  10. Tillaga sedan på indirekt värme på grillen i ca 30 minuter eller i ugn på 180 grader i 30–40 minuter.
  11. Låt brödet svalna i 15 minuter innan du vänder upp det på en tallrik och skalar bort pappret.
  12. Smaksatt grädde
    Vispa grädden och vänd ner lingon.
  13. Servering
    Toppa med oxalis, hackade nötter och smaksatt grädde eller glass.