Monkeybread
Monkeybread
16 ingredienser
1 h
Det här härliga ”brödet” med nektariner och äpple toppas med lingongrädde och är en riktigt härlig rätt att bjuda på. Du kan dessutom tillaga receptet antingen i ugnen eller på grillen beroende på vad du föredrar.
Ingredienser
- 1 äpple
- 1 nektarin
- vatten
- 1 msk citron, pressad
- 1 dl ljust muscovadosocker
- 0,5 dl strösocker
- 1 tsk malen kanel
- 2 tsk vaniljsocker
- ca 250 g croissantdeg (går även bra med pizzdeg)
- 25 g smör, smält
- 0,5 dl pekannötter
- 1 dl ljus sirap (eller lönnsirap)
Smaksatt grädde
- 3 dl grädde, vispad
- 0,5 dl rårörda lingon
Servering
- oxalis, färsk
- 1 dl pekannötter (eller valnötter)
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader eller värm upp grillen.
- Rensa och tärna äpple och nektarin.
- Lägg bitarna i en skål med citron och vatten så att de täcks och inte mörknar.
- Blanda muscovadosocker, strösocker, kanel och vaniljsocker.
- Ta ut degen från kylskåpet och skär i bitar, ca 4x4 cm.
- Vänd degbitarna i det smälta smöret och sedan i sockerblandningen.
- Låt fruktbitarna rinna av. Vänd sedan runt bitarna i smöret och sockerblandningen.
- Fodra en brödform med bakplåtspapper (gärna gjutjärn om du ska tillaga rätten på grillen).
- Strössla grovt hackade nötter i botten på formen. Lägg i degblandningen samt frukten och häll på sirap. Tryck ihop något och låt jäsa i 15 minuter.
- Tillaga sedan på indirekt värme på grillen i ca 30 minuter eller i ugn på 180 grader i 30–40 minuter.
- Låt brödet svalna i 15 minuter innan du vänder upp det på en tallrik och skalar bort pappret.
Smaksatt grädde
- Vispa grädden och vänd ner lingon.
Servering
- Toppa med oxalis, hackade nötter och smaksatt grädde eller glass.