Falukorv med rotfruktsgratäng
Falukorv med rotfruktsgratäng
13 ingredienser
Gratänger är god och praktisk mat som sköter sig själv i ugnen. Min rotfruktsgratäng passar till allt och här serverar jag den till vår älskade svenska falukorv.
Ingredienser
- 1 falukorv, med hög kötthalt
- Smör till pannan
Rotfruktsgratäng
- 2 palsternackor [ca 200 g]
- 2 morötter [ca 200 g]
- 5-6 potatisar [ca 500 g]
- 1 purjolök (det vita)
- 2 dl färskriven god ost
- 2 tsk torkad timjan
- smör, till formen
- 2 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- flingsalt
- svartpeppar, nymalen
Gör så här
- Skala palsternacka och morot. Skär rötterna i 1 cm breda slantar.
- Skiva potatisen tunnare, 4–5 mm, jag tycker inte den behöver skalas.
- Strimla purjolöken.
- Lägg palsternacka, morötter, potatis, purjolök, riven ost och timjan i en smord ugnsfast form.
- Blanda mjölk, grädde, salt och peppar och häll blandningen över grönsakerna.
- Tillaga gratängen på 225 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
- Skär korven i skivor. Hetta upp en panna med smör och stek korvskivorna gyllene några minuter på varje sida.
- Servera rotfruktsgratängen med den gyllene korven!