Världens godaste lussekatter

Världens godaste lussekatter
Foto: Björn Terring
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Världens godaste lussekatter

130

16 ingredienser

Räds inte av de två degarna, det är inte mer komplicerat än vanligt bullbak däremot blir lussekatterna fantastiskt saftiga! /Monika Ahlberg
Receptet kommer från kokboken Monikas jul.

Läs mer om

Monikas jul


Ingredienser

Deg 1

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1,25 l vetemjöl

Deg 2

  • 1 g saffran (gärna trådsaffran)
  • 1 sockerbit
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • ca 5 dl vetemjöl

Till pensling och garnering

  • 1 ägg
  • russin

eller

  • 50 g smör, smält
  • strösocker

Gör så här

  1. Deg 1
    Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt. Rör ut jästen i degspadet.
  2. Tillsätt socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta ihop det hela väl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
  3. Deg 2
    Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel.
  4. Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägg och saffran.
  5. Blanda de båda degarna och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta degen riktigt väl.
  6. Forma lussekatter, (som ett S med för långa ändar). Tryck dit ett russin vid varje ände och lägg dem efterhand på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 20 minuter.
  7. Pensla med ägg eller smör, garnera och grädda katterna på 225-250 grader i ca 7-9 minuter. Låt svalna under duk.