Osso bucco på kycklinglår

Osso bucco på kycklinglår
Foto: TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Osso bucco på kycklinglår

21 ingredienser

En klassisk italiensk rätt som brukar göras på kalvlägg, men det blev riktigt gott även med kycklinglår, och det går ju snabbare! /Monika

Magnus Svenssons dryckestips
Casas Patronales Carmenère Cabernet Sauvignon Syrah 2008 3 L BIB - Artikelnummer 2130 - 179 kr
Mycket fruktig smak med inslag av plommon, svarta vinbär pch körbär balanserat av kryddiga toner av rostat kaffe, choklad, peppar och lakrits. Vinet passar ypperligt som "allroundvin" samt till bufféer där många smaker kombineras. Det passar till smakrika pastarätter, grytor, stekta och grillade rätter av kött och fågel, samt till diverse ostar.

Las Moras Reserve Shiraz – Artikelnummer 6574 - 89 kr
Mycket fruktigt, smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av björnbär, skogshallon, rosmarin, choklad och peppar. Passar ypperligt till kötträtter och grytor av nöt, vilt och fågel, samt till smakrika ostar. Serveras vid 16-18 grader.

Misiones de Rengo Reserva Organic - Artikelnummer 6510 - 89 kr
Fylligt vin med kryddiga inslag såsom vitpeppar och cederträ. Med en balanserad syra får vinet en elegant avslutning. Vinet har lagrats på franska ekfat vilket ger en lätt rostad ton. Vinet passar utmärkt till eleganta kötträtter gärna med inslag av örter.

Ingredienser

portioner
  • ca 900 g kycklinglår
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymalen
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 morötter
  • 3 selleristjälkar
  • 2 dl buljong eller fond+vatten
  • 2 dl vitt vin (eller matlagningsvin)
  • 1 förp krossade tomater [500 g]
  • 1 lagerblad
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen, (efter smak)

gremolata

  • 1 citron
  • 1 knippe persilja
  • 2-3 klyftor vitlök

Till servering

  • matvete (eller ris)
  • 1 kruka grönsallad

Gör så här

  1. Blanda samman mjölet med 1 tsk flingsalt och 1/2 tsk nymalen svartpeppar.
  2. Vänd kycklinglåren i mjölblandningen.
  3. Stek dem gyllene på båda sidorna i smör och olja.
  4. Ta upp dem.
  5. Skala och hacka lök och vitlök.
  6. Skala morötterna och skiva dem.
  7. Ansa och strimla sellerin.
  8. Fräs allt hacket i lite smör en stund.
  9. Tillsätt buljong, vin, krossade tomater och lagerblad.
  10. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
  11. Låt allt koka samman några minuter.
  12. Lägg ner kycklinglåren och lägg på lock.
  13. Låt allt puttra under lock ca 30-35 minuter.
  14. Koka under tiden matvetet eller riset enligt anvisning på förpackningen.
  15. Skölj och arrangera salladen i en skål.

Gremolata

  1. Tvätta citronen och torka den väl.
  2. Riv av det gula skalet.
  3. Finhacka persiljan.
  4. Skala och finhacka vitlöken.
  5. Blanda samman citronskal, persilja och vitlök.
  6. Strö gremolatan över grytan och bjud lite extra i en skål bredvid.
  7. Servera med nykokt matvete och grönsallad.