Monikas biff i snöre

Monikas biff i snöre
Foto: TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Monikas biff i snöre

14 ingredienser

God rätt med kokt kött och grönsaker som är snabblagad, snäll och omtyckt av såväl barn som vuxna. Välj grönsaker efter egen smak. Nedan följer mitt förslag men det går bra med vilka som helst. /Monika Ahlberg

Ingredienser

portioner
  • 900 g oxfilé
  • 2,5 l oxbuljong
  • 4 morötter
  • 6 knipplökar
  • 1 broccoli
  • 200 g sockerärtor
  • 6 polkabetor
  • 6-10 potatisar
  • bindgarn

Basilikaröra

  • 1 kruka basilika
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl vit balsamvinäger
  • 1 dl olivolja
  • flingsalt

Gör så här

  1. Skär köttet i portionsbitar.
  2. Bind ett snöre runt varje köttbit så att bitarna blir runda och fina. Låt en lång bit av snöret vara kvar så att köttbitarna lätt kan plockas upp ur buljongen.

Basilikaröra

  1. Blanda alla ingredienser till basilikaröran i en mixer.
  2. Kör till en slät röra.
  3. Smaka av med salt.

Grönsaker

  1. Koka upp buljongen.
  2. Skala och ansa grönsakerna.
  3. Dela betor och andra större grönsaker med lång koktid i klyftor.
  4. Koka grönsakerna nästan mjuka i buljongen.
  5. Ta upp dem och lägg på ett fat. Täck med plastfilm så behåller de värmen.

Kött och buljong

  1. Ta undan 1 liter av buljongen som ska användas till serveringen.
  2. Koka upp resten av buljongen i en vid kastrull.
  3. Lägg ner köttbitarna och låt snörena hänga över kanten. Se till att buljongen täcker köttbitarna.
  4. Låt sjuda i ca 5-8 minuter eller tills de är vackert rosa inuti.

Vid servering

  1. Fördela grönsakerna på 6 djupa tallrikar.
  2. Lägg köttet i mitten.
  3. Koka upp den sparade buljongen.
  4. Sila den och häll den över köttet.
  5. Servera med basilikaröran och eventuellt bröd.
  6. Smaklig måltid!