Leverpastej

Leverpastej
Foto: Tina Kindblom/TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Leverpastej

12 ingredienser

1h 45 min

God pastej. Vill man ha den helt slät kör man några extra varv i matberedaren. Personligen tycker jag det är gott om den är lite grövre. Jag lagar den i glasburk.

- 1 sats räcker till 2 eller 3 formar (beroende på storlek).

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 4 ansjovisfiléer
  • 400 g kalvlever
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar, nymalen
  • 2 tsk torkad mejram
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka löken och fräs den mjuk i smöret. Skölj och torka levern med hushållspapper, skär den i mindre bitar.
  2. Blanda samman alla ingredienser i en mixer och kör till önskad konsistens.
  3. Häll blandningen i två –tre formar och /eller burkar. Ställ formarna/burkarna i ett vattenbad (en långpanna med vatten) och grädda i ugn på 175° i cirka 1.5 timme. Låt svalna.