• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Monika Ahlbergs grönkålspaj

154 röster
Monika Ahlbergs grönkålspaj
Foto: Björn Terring

Passar bra som tillbehör till julbordets småvarma eller som alternativ till icke köttätande gäster. Pajen är lika uppskattad året runt och passar även att servera som lunch. /Monika Ahlberg. Receptet kommer från kokboken Monikas jul.

Läs mer om

Monikas jul


Du behöver

pajdeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 75 g smör (eller margarin)
  • 0,75 dl kvarg

Fyllning

  • 250 g grönkål
  • 3 rödlökar
  • smör
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymalen (efter smak)
  • 2 dl cheddarost, riven

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk

Till garnering

  • 2 dl valnötter, grovhackade

Gör så här

  1. Pajdeg
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka mjöl och smör grynigt.
  3. Tillsätt kesellan och arbeta snabbt ihop degen.
  4. Tryck ut den i pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter.
  5. Nagga med gaffel och låt stå kallt 30 minuter.
  6. Fyllning
    Grovhacka grönkålen och koka den i lättsaltat vatten i några minuter.
  7. Låt rinna av.
  8. Skala, skiva och fräs lök och kål i smör på inte alltför hög värme.
  9. Salta och peppra efter smak.
  10. Pajskal, forts Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
  11. Äggstanning
    Vispa ihop äggstanningen.
  12. Paj
    Lägg i kålblandningen och osten i det förgräddade pajskalet.
  13. Slå på äggstanningen och strö över valnötterna.
  14. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter.
  15. Servera pajen varm, ljummen eller kall.
31 januari 2011