Helstekt fylld kalkon à la Monika Ahlberg

Helstekt fylld kalkon à la Monika Ahlberg
Foto: Ann Lindberg
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Helstekt fylld kalkon à la Monika Ahlberg

27 ingredienser

En fylld kalkon räcker till många och passar aldrig så bra att servera som till Halloween. Arbetsinsatsen är inte så stor trots många ingredienser, tiden behövs dock eftersom den kräver sina 50 minuter per kilo i ugnen. /Monika

Ingredienser

  • 1 kalkon [ca 3,5 - 4 kg]

Sås

  • 5 dl rött vin
  • 5 dl vatten
  • 1 msk majsstärkelse, utrört i vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Fyllning

  • 2 dl dinkel (quinoa eller bulgurvete), okokt vikt
  • Hönsbuljong, (istället för vatten till koket, mängd enligt anvisning)
  • 300 g torkade bär och frukter (russin, katrinplommon, aprikoser etc)
  • 1,5 dl sherry (efter tycke & smak) (eller whisky)
  • 2 gula lökar
  • 1 bit färsk ingefära, riven (ca 3 cm)
  • 1 dl persilja, grovt hackad
  • 3 msk olivolja (eller rapsolja)
  • 2 dl rostade pinjenötter (eller pumpakärnor)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • Svart ris (eller vildris)
  • skyn, från kalkonen
  • savoykål, gräddkokt

savoykål, gräddkokt

  • 1 savoykål (litet huvud)
  • 1 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Skölj kalkonen i kallt vatten.
  2. Koka quinoa eller bulgurvete enligt anvisning på paketet men i hönsbuljong istället för vatten.
  3. Grovhacka bär och russin eller russin, cranberries, katrinplommon och aprikoser om dessa används. Lägg hacket i en skål och slå över spriten. Låt stå tills all sprit sugits upp.
  4. Skala och hacka löken.
  5. Riv ingefäran och grovhacka persiljan.
  6. Hetta upp oljan i en panna. Fräs lök och ingefära. Blanda ner den hackade frukten och den väl avrunna quinoan eller matvetet.
  7. Rosta pinjenötterna i en torr inte alltför het panna och tillsätt till blandningen.
  8. Vänd ner persiljan och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  9. Fyll kalkonen, lägg gärna lite av blandningen under skinnet och resten i buken. Bind ihop benen så håller kalkonen formen. Lägg den på ett galler över en ugnsform. Pensla den med smält smör, salta och peppra.
  10. Häll 5 dl vatten + 5 dl rödvin på botten av formen.
  11. Ställ in kalkonen i nedre delen av ugnen på 160° och stek den i cirka 50 minuter per kilo tills innertemperaturen når 82° och köttsaften är klar och inte rosa. Ta ut den och låt vila cirka 15 minuter innan den skärs upp.
  12. Vispa ur pannan med skyn, sila den och häll den i en kastrull. Koka ner den något
  13. Rör ut maizenan i lite vatten och vispa ner redningen.
  14. Späd med grädde och smaka av med salt och peppar.