Vietnamesisk nudelsallad med biff

Foto: Jonny Lindh
Vietnamesisk nudelsallad med biff
23 ingredienser
20 min + marinering
Fräsch nudelsallad med citrongräsmarinerad biff som jag åt jag för första gången på en vietnamesisk restaurang i Paris i början av nittiotalet. Det är utan tvekan en av mina älsklingsrätter - alla kategorier. Recept från boken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter.
Ingredienser
- 400 g ryggbiff
- ca 2 msk rapsolja
marinad
- 3 klyftor vitlök
- 2 citrongräs (endast den vita delen)
- 1 msk fisksås
- 1 tsk farinsocker
Nudelsallad
- 150 g tunna risnudlar
- 0,5 gurka
- 2 salladslökar
- 0,5 rödlök
- 1 kruka mynta
- 1 kruka koriander
- 100 g jordnötter
- 250 g sallad, hackad blandad
- 150 g böngroddar
- 150 g morot, rivna [ca 3 dl]
Nuoc cham-sås
- 1 röd chilifrukt
- 1 klyfta vitlök, pressad
- 5 msk strösocker
- 0,5 dl vatten, kokande
- 0,5 dl fisksås
- 1 dl limejuice, färskpressad [ca 3 lime]
- 1-2 limefrukter, till servering
Gör så här
Kött och marinad
- Skär köttet i tunna strimlor.
- Pressa vitlöken till marinaden.
- Krossa och finhacka citrongräset.
- Blanda med fisksåsen och sockret.
- Blanda köttet med marinaden och låt stå i kylen i minst 30 minuter - eller ännu hellre över natten.
Nuoc cham-sås
- Kärna ur och strimla chilin.
- Blanda chili, vitlök, socker, vatten, fisksås och limesaft i en skål.
Nudelsallad
- Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
- Skölj dem i kallt vatten.
- Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i 3 cm långa tunna stavar.
- Skiva salladslöken och rödlöken tunt.
- Grovhacka myntan och koriandern.
- Finhacka jordnötterna.
Kött
- Värm lite olja i en stekpanna.
- Stek köttet i några minuter tills det får färg.
Vid servering
- Lägg sallad och böngroddar i botten på fyra djupa skålar.
- Fördela nudlarna i skålarna.
- Toppa med morot, gurka, rödlök, biff, jordnötter, mynta, koriander och salladslök.
- Servera med en limeklyfta och Nuoc cham-såsen i en skål bredvid.