Tom ka gai - kyckling i kokosmjölk

Tom ka gai - kycklinggryta med kokosmjölk
Foto: Jonny Lindh

Tom ka gai - kyckling i kokosmjölk

108

18 steg att laga

16 ingredienser

Tom ka gai, kycklingsoppa eller kycklinggryta med kokosmjölk, chili och lime. Denna smakrika rätt är nu känd även utanför Thailand. Lättlagat och gott!

Ingredienser

portioner4 portioner

Tom ka gai

  • 2 kycklingfilé
  • 150 g champinjoner
  • 16 g körsbärstomater
  • 3 citrongräs (endast den vita delen)
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 salladslök
  • 8 dl hönsbuljong
  • 8 dl kokosmjölk
  • 1 msk färsk galangal, riven (eller ingefära)
  • 5 limeblad
  • 250 g äggnudlar
  • 2 msk fisksås
  • 0,5 dl limejuice, färskpressad [1-2 lime]
  • 1 kruka koriander
  • 1 limefrukt, i klyftor
  • ev chilifrukt, till garnering

Gör så här

  1. Tom ka gai
    Skär kycklingfilé i strimlor.
  2. Dela champinjonerna om de är små eller skär dem i skivor.
  3. Halvera körsbärstomaterna.
  4. Krossa citrongräsen och strimla dem tunt.
  5. Kärna ur chilin och skär den i tunna skivor.
  6. Skiva salladslöken.
  7. Blanda buljong och kokosmjölk i en stor kastrull.
  8. Tillsätt galangal eller ingefära, citrongräs, limeblad och chili.
  9. Koka upp och låt soppan sjuda i ca 15 minuter.
  10. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
  11. Häll av vattnet och fördela nudlarna i stora soppskålar.
  12. Lägg ner kycklingfilé i soppan och sjud tills kycklingen är genomkokt, i ca 5 minuter.
  13. Tillsätt champinjoner och tomater och låt kycklingsoppan sjuda i ytterligare någon minut.
  14. Blanda i fisksås och limesaft.
  15. Häll upp i soppskålarna.
  16. Hacka färsk koriander.
  17. Strö salladslök och koriander över soppan och servera direkt med limeklyftor.
  18. Om mer hetta önskas, toppa med ytterligare lite skivad chili.