Mjuka tacos med köttfärs och bönor

Mjuka tacos med köttfärs och bönor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Mjuka tacos med köttfärs och bönor

24 ingredienser

En härlig plockmåltid som passar både stora och små. Bönorna är heta, fiberrika och smala till skillnad från köttfärssåsen som är lite fetare men istället milt kryddad. Andra tillbehör som skivade tomater, isbergssallad och majskorn är också gott till.

Ingredienser

portioner

Köttfärsröra:

  • 400 g nötfärs
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm malen chilifrukt
  • 2 krm malen spiskummin
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 0,5 dl tomatpuré

Bönröra:

  • 4 dl färdigkokta svarta bönor
  • 1 röd spansk peppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 gul lök
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 1 msk olivolja
  • 0,75 dl tomatpuré
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • färsk basilika, några kvistar

Till servering:

  • 8 tortillabröd
  • 2 avokador
  • limefrukt, saft (eller citronsaft)
  • 2 dl gräddfil
  • 0,5 rödlök
  • färsk basilika, några kvistar

Gör så här

  1. Köttfärsröra: Fräs köttfärs med hackad lök i oljan tills den fått lite färg. Pressa i vitlöken, krydda med chilipeppar, spiskummin och soja. Rör i tomatpuré så det binder ihop färsen lite.
  2. Bönröra: Dela först chilifrukten, peta bort fröna men spara dem. Skär chilin i strimlor. Finhacka vitlöken. Hacka löken. Fräs lök, vitlök, chili och spiskummin i oljan. Mosa i bönorna lite grovt. Rör i tomatpurén och låt allt bli varmt. Krydda med socker, salt och basilika.
  3. Dela avokadorna och skiva fruktköttet. Pressa över lite lime eller citronsaft, så håller de färgen bättre. Skala och skiva löken. Lägg upp avokado, gräddfil, rödlök och basilika i separata skålar. Servera rörorna med vetetortillas eller mjukt tunnbröd och tillbehören.