Mjuk vallmokaka till Gwyneth

25 röster
40 m
10-12 bitar
Mjuk vallmokaka till Gwyneth
Foto: Lisa Höök

Vad passar väl bättre till den härliga brunchen eller fikat än en mjuk och saftig vallmokaka. Välj om du dekorera med citronglasyr eller cream cheese-frosting.

Receptet är ur boken ”Systrarna von Sydow- Maten, livet och samtalen runt köksbordet”, The Book Affair

Visa mer
40 m
10-12 bitar

Du behöver

Vallmokaka

  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 citron, rivet skal
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 0,5 dl apelsinsaft
  • 150 g ricotta (eller kvarg eller kesella)
  • 1 dl olivolja
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 dl blå vallmofrön
  • smör, till formen
  • ströbröd, till formen

Cream cheese-frosting

  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl florsocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk citronsaft, och lite rivet skal till garnering
  • 50 g Philadelphia cream cheese, eller liknande färskost
  • ca 1 msk vallmofrön

Citronglasyr

  • 2 dl florsocker
  • 1-2 msk citronsaft, och lite rivet skal
  • ca 1 msk vallmofrön, till garnering
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Rör i rivet citron- och apelsinskal.
  3. Rör ihop pressad apelsin med ricotta och tillsätt därefter olivoljan i en tunn stråle.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vallmofrön separat och vänd ner i smeten.
  5. Häll ner smeten i smord och bröad form. Baka 20–30 minuter mitt i ugnen. Dekorera med glasyr eller frosting.
  6. Citronglasyr
    Rör ihop florsocker, pressad citron och citronskal i en bunke så att glasyren är utan klumpar.
  7. Bred sedan över kakan när den svalnat. Strö över lite vallmofrön på toppen, kanske också lite raspat citronskal för att det blir snyggt!
  8. Cream cheese-frosting
    Vispa ihop alla ingredienser till en slät frosting. Bred ut på kakan när den svalnat och dekorera med extra vallmofrön och raspat citronskal!
12 maj 2019
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...