Mjuk tofugryta


Foto: Jonas Cramby
Mjuk tofugryta
16 ingredienser
20 m
"En riktigt härlig gryta med mycket hetta och svamp. Vill du inte ha den riktigt så het kan du dra ner mängden chilipulver något. Tofun i soppan kallas ibland för äggtofu – den mjukaste, krämigaste tofun som går att finna. Den här versionen är helt vegansk så för lite mer djup i soppan används mycket torkad shiitake och doenjang. Soondubu serveras på många olika sätt, ofta med ägg. Då knäcker man ägget direkt i den kokande soppan så att ägget pocheras. En annan god variant är med musselbuljong och hjärtmusslor." /Gustav Kyhlberg
Se Gustav Kyhlberg laga receptet

Ingredienser
- 1,5 l vatten
- 50 g shiitakesvamp, strimlad (färsk)
- 2 gula lökar, grovt skurna
- 4 salladslökar, strimlade
Grytbas
- 2 gula lökar, i grova bitar
- 3 salladslökar, i grova bitar
- 30 g torkade shitakesvampar
- 20 klyftor vitlök, skalade
- 1-1,5 dl gochugaru, koreanskt chilipulver
- 1 dl soppsoja [eller 4 msk ljus soja]
- 2 msk doubanjiang, koreansk bönpasta
- 1 msk strösocker
- 2 msk salt
- matolja (till stekning)
Servering
- 600 g tofu (extra mjuk)
- rundkornigt ris
Gör så här
- Fräs grönsakerna till grytbasen mjuka i lite olja i en kastrull på låg värme.
- Tillsätt resterande ingredienser till grytbasen och slå på vatten så att det täcker. Koka i ca 20 minuter tills allt är mjukt och det mesta av vattnet kokat bort.
- Mixa grytbasen slät i en blender eller med en stavmixer.
- Koka upp 1,5 liter vatten i en stor kastrull. Tillsätt grytbas, färsk shiitake, lök och salladslök. Låt koka i 3 minuter.
Servering
- Lägg stora bitar tofu i den varma soppan och ät tillsammans med nykokt rundkornigt ris och gärna banchan (sidorätter).