Mjuk tofugryta

koket.se
Mjuk tofugryta
Foto: Jonas Cramby

Mjuk tofugryta

Av: Gustav Kyhlberg

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

20 m

"En riktigt härlig gryta med mycket hetta och svamp. Vill du inte ha den riktigt så het kan du dra ner mängden chilipulver något. Tofun i soppan kallas ibland för äggtofu – den mjukaste, krämigaste tofun som går att finna. Den här versionen är helt vegansk så för lite mer djup i soppan används mycket torkad shiitake och doenjang. Soondubu serveras på många olika sätt, ofta med ägg. Då knäcker man ägget direkt i den kokande soppan så att ägget pocheras. En annan god variant är med musselbuljong och hjärtmusslor." /Gustav Kyhlberg

Se Gustav Kyhlberg laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1,5 l vatten
  • 50 g shiitakesvamp, strimlad (färsk)
  • 2 gula lökar, grovt skurna
  • 4 salladslökar, strimlade

Grytbas

  • 2 gula lökar, i grova bitar
  • 3 salladslökar, i grova bitar
  • 30 g torkade shitakesvampar
  • 20 klyftor vitlök, skalade
  • 1-1,5 dl gochugaru, koreanskt chilipulver
  • 1 dl soppsoja [eller 4 msk ljus soja]
  • 2 msk doubanjiang, koreansk bönpasta
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • matolja (till stekning)

Servering

  • 600 g tofu (extra mjuk)
  • rundkornigt ris

Gör så här

  1. Fräs grönsakerna till grytbasen mjuka i lite olja i en kastrull på låg värme.
  2. Tillsätt resterande ingredienser till grytbasen och slå på vatten så att det täcker. Koka i ca 20 minuter tills allt är mjukt och det mesta av vattnet kokat bort.
  3. Mixa grytbasen slät i en blender eller med en stavmixer.
  4. Koka upp 1,5 liter vatten i en stor kastrull. Tillsätt grytbas, färsk shiitake, lök och salladslök. Låt koka i 3 minuter.

Servering

  1. Lägg stora bitar tofu i den varma soppan och ät tillsammans med nykokt rundkornigt ris och gärna banchan (sidorätter).