Mjuk majskaka med misokola

NYHET
Mjuk majskaka med misokola
Foto: Ulrika Pousette
Matilda Klarqvist
Matilda Klarqvist

Mjuk majskaka med misokola

Av: Matilda Klarqvist

Från: Queen green

14 ingredienser

Det här är en variant på den mexikanska Torta de Elote, som påminner om både ostkaka och ugnspannkaka – väldigt mjuk och len både i smak och konsistens. Lite mesig i sig, men tillsammans med en salt umamikola lyfter den till molnen.

Ingredienser

portioner

Majskaka

  • 100 g smör (+ till formen)
  • 300 g majskorn, avrunna
  • 4 ägg
  • 1 burk kondenserad mjölk osötad (à 410 g)
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl pankoströbröd, till formen

Misokola

  • 100 g smör
  • 2 dl rörsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl vatten
  • 1 msk misopasta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Mixa majs och ägg till en slät smet med stavmixer eller i matberedare.
  4. Häll i smöret och resten av ingredienserna och mixa helt slätt.
  5. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter.
  6. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 50 minuter.
  7. Kontrollera med provsticka att kakan är torr. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna.

Misokola

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt rörsocker och salt och koka upp.
  2. Häll på vatten och tillsätt misopasta.
  3. Koka på medelvärme i cirka 15 minuter tills såsen blivit seg men fortfarande är rinnande