Mjuk apelsinkaka med glasyr
Mjuk apelsinkaka med glasyr
11 ingredienser
1 h
En saftig apelksinkaka med glasyr kan bli perfekt som eftermiddagsfika!
Ingredienser
- 3 dl strösocker
- 2 apelsiner, zest (ekologiska)
- 4 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 75 g smör
- 1 dl apelsinjuice
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Glasyr
- 2 dl florsocker
- 1-2 msk apelsinjuice
- ev hushållsfärg
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform på 1,5-2 liter.
- Mät upp sockret i en bunke, riv ner apelsinskalet och gnugga samman blandningen så att zestet blir riktigt finfördelad.
- Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa ordentligt tills du har en riktigt luftigt och lätt smet.
- Blanda mjöl och bakpulver.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan apelsinjuicen. Blanda ner smörblandningen varvat med mjölet i smeten.
- Fyll formen och grädda i 175 grader i 30–40 minuter. Känn efter om kakan är färdig redan efter 30 minuter, tiden beror mycket på ugnen!
- Låt kakan stå ca 10 minuter så att den hinner sätta sig ordentligt innan du stjälper upp den. Låt svalna.
Glasyr
- Rör ihop ingredienserna till glasyren och ringla den över kakan.