Mjuk apelsinkaka med glasyr

NYHET
Mjuk apelsinkaka med glasyr
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Mjuk apelsinkaka med glasyr

11 ingredienser

1 h

En saftig apelksinkaka med glasyr kan bli perfekt som eftermiddagsfika!

Ingredienser

portioner bitar
  • 3 dl strösocker
  • 2 apelsiner, zest (ekologiska)
  • 4 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g smör
  • 1 dl apelsinjuice
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 1-2 msk apelsinjuice
  • ev hushållsfärg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform på 1,5-2 liter.
  2. Mät upp sockret i en bunke, riv ner apelsinskalet och gnugga samman blandningen så att zestet blir riktigt finfördelad.
  3. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa ordentligt tills du har en riktigt luftigt och lätt smet.
  4. Blanda mjöl och bakpulver.
  5. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan apelsinjuicen. Blanda ner smörblandningen varvat med mjölet i smeten.
  6. Fyll formen och grädda i 175 grader i 30–40 minuter. Känn efter om kakan är färdig redan efter 30 minuter, tiden beror mycket på ugnen!
  7. Låt kakan stå ca 10 minuter så att den hinner sätta sig ordentligt innan du stjälper upp den. Låt svalna.

Glasyr

  1. Rör ihop ingredienserna till glasyren och ringla den över kakan.