Mjölksorbet med fermenterade svarta vinbär, brödkräm och rostat bovete

Mjölksorbet med fermenterade svarta vinbär, brödkräm och rostat bovete
Foto: TV4
Emma Shields - KK 2019
Emma Shields - KK 2019

Mjölksorbet med fermenterade svarta vinbär, brödkräm och rostat bovete

Av: Emma Shields

Från: Kockarnas kamp

21 ingredienser

60 m + 4 dagar

En lyxig dessert med mixad brödpudding med urfapeppar, fermenterade svarta vinbär, mjölksorbet och rostat bovete.

Ingredienser

portioner

Mjölksorbet

  • 325 g mjölk
  • 25 g grädde
  • 5 g majsstärkelse
  • 30 g strösocker
  • 25 g skummjölkspulver
  • 1 gelatinblad

Fermenterade svarta vinbär

  • 200 g frysta svarta vinbär, tinade
  • 4 g salt utan jod

Brödkräm

  • 70 g strösocker
  • 50 g smör
  • 100 g grädde
  • 100 g mjölk
  • 2 ägg
  • 2,5 dl vitt surdegsbröd, tärnat
  • 2 g urfapeppar
  • 1 g kardemumma

Rostat bovete

  • 1 dl helt bovete
  • 25 g smör
  • 1 msk florsocker
  • 0,5 krm salt

Till servering

  • oxalis

Gör så här

Fermenterade svarta vinbär

  1. Blanda svarta vinbär och salt. Lägg dem i en glasburk under press och låt dem stå i rumstemperatur i 4 dagar.

Mjölksorbet

  1. Blötlägg gelatinbladet.
  2. Koka upp mjölk och grädde och slå över dem torra ingredienserna. Koka upp blandningen och låt den koka ordentligt några minuter.
  3. Smält i gelatin, sila och låt den svalna. Kör blandningen i glassmaskin.

Brödkräm

  1. Mortla peppar och kardemumma. Skär brödet i tärningar. Smält smör och socker.
  2. Vispa ihop grädde, mjölk, ägg och kryddor. Rör ner smörblandningen och avsluta med brödet.
  3. Slå upp blandningen i en ugnsfast form och baka på 200 grader i 20 minuter. Mixa puddingen när den är varm till en slät kräm. Späd eventuellt med lite mjölk till bra konsistens.

Rostat bovete

  1. Bryn smöret. Blanda alla ingredienserna i en ugnsfast form och rosta på 175 grader i 10 minuter. Låt bovetet svalna innan servering.