Mjölksorbet med fermenterade svarta vinbär, brödkräm och rostat bovete

4 röster
60 m + 4 dagar
4
Mjölksorbet med fermenterade svarta vinbär, brödkräm och rostat bovete
Foto: TV4

En lyxig dessert med mixad brödpudding med urfapeppar, fermenterade svarta vinbär, mjölksorbet och rostat bovete. 

Visa mer
60 m + 4 dagar
4

Du behöver

Mjölksorbet

  • 325 g mjölk
  • 25 g grädde
  • 5 g majsstärkelse
  • 30 g socker
  • 25 g skummjölkspulver
  • 1 gelatinblad

Fermenterade svarta vinbär

  • 200 g frysta svarta vinbär, tinade
  • 4 g salt utan jod

Brödkräm

  • 70 g socker
  • 50 g smör
  • 100 g grädde
  • 100 g mjölk
  • 2 ägg
  • 2,5 dl ljust surdegsbröd, tärnat
  • 2 g urfapeppar
  • 1 g kardemumma

Rostat bovete

  • 1 dl helt bovete
  • 25 g smör
  • 1 msk florsocker
  • 0,5 krm salt

Till servering

  • oxalis
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Fermenterade svarta vinbär
    Blanda svarta vinbär och salt. Lägg dem i en glasburk under press och låt dem stå i rumstemperatur i 4 dagar.
  2. Mjölksorbet
    Blötlägg gelatinbladet.
  3. Koka upp mjölk och grädde och slå över dem torra ingredienserna. Koka upp blandningen och låt den koka ordentligt några minuter.
  4. Smält i gelatin, sila och låt den svalna. Kör blandningen i glassmaskin.
  5. Brödkräm
    Mortla peppar och kardemumma. Skär brödet i tärningar. Smält smör och socker.
  6. Vispa ihop grädde, mjölk, ägg och kryddor. Rör ner smörblandningen och avsluta med brödet.
  7. Slå upp blandningen i en ugnsfast form och baka på 200 grader i 20 minuter. Mixa puddingen när den är varm till en slät kräm. Späd eventuellt med lite mjölk till bra konsistens.
  8. Rostat bovete
    Bryn smöret. Blanda alla ingredienserna i en ugnsfast form och rosta på 175 grader i 10 minuter. Låt bovetet svalna innan servering.

laddar fler recept...

Laddar fler recept...