• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Texas chili

Texas chili
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Texas chili

8 steg att laga

22 ingredienser

ca 3 h

Texas chili är en smakrik chiligryta, här gjord på högrev med färsk chili och rökt paprikapulver.

läs mer
Tommys såskurs promoruta

Bli en mästare på såser!

Gå vår såskurs online med Tommy Myllymäki. Se smakprov >

Ingredienser

4 portioner

Texas chili

  • 800 g högrev, i tärningar
  • olja, att steka i
  • 2 gula lökar, grovt hackade
  • 4 klyfta vitlök, skivade
  • 1-2 röda chilifrukter, skivad med kärnor
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad fänkålsfrö
  • 1 lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • vatten
  • 5 dl mörk öl
  • 3 dl kalvfond (spädd från koncentrat om du använder fond på flaska)
  • salt

guacamole

  • 2 avokador
  • 0,5 limefrukt, juice
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tomat
  • 2-3 msk olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Texas chili
    Ta bra en stor gryta med lock och bryn köttet i olja tills det har fin yta runt om.
  2. Tillsätt lök, färsk chili, kryddor och tomatpuré.
  3. Stek ytterligare någon minut och täck köttet med vatten, öl och kalvfond.
  4. Koka din chili på medelvärme i ca 3 timmar eller tills köttet kokat sönder helt. Slå eventuellt på mer vatten så chilin inte kokar torrt.
  5. Smaka av med salt.
  6. Guacamole
    Kärna ur och blanda ner avokado i en bunke, pressa på juice från en halv lime och pressa sönder allt med en gaffel tills det blir en klumpig röra.
  7. Riv eller hacka vitlöken fint och blanda ner med fint tärnad tomat. Vänd runt allt med lite salt och olivolja.
  8. Servera chilin med gräddfil, bröd och guacamole.