• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Sjömansgryta med köttfärs och porter

Sjömansgryta med köttfärs och porter
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Sjömansgryta med köttfärs och porter

11 steg att laga

16 ingredienser

ca 20 min

Snabblagad sjömansgryta på köttfärs med skivad potatis, vitkål och saltgurka. Enkel och god middag med allt i samma gryta!

Ingredienser

4 portioner
  • 2,5 dl öl porter
  • 500 g köttfärs
  • 300 g vitkål
  • 600 g fast potatis
  • 2 gula lökar
  • smör
  • 2 msk timjan, hackad
  • 2 msk körvel, hackad
  • 3-4 dl kalvfond (ej koncentrerad!)
  • 2 msk japansk soja
  • 1 lagerblad
  • 1 msk ljus sirap
  • 1-2 dl skivad saltgurka
  • salt
  • vitpeppar
  • färsk bladpersilja, till garnering

Gör så här

  1. Skala potatisen, strimla ner vitkålen i centimeterstora bitar.
  2. Hacka löken och värm på en kastrull.
  3. Stek sedan lök och kål i lite smör och tillsätt köttfärs. Stek tills nötfärsen fått färg.
  4. Tillsätt sedan ljus sirap, soja och lagerblad.
  5. Skiva potatisen i bitar, storleken avgör hur lång tid grytan tar att koka, små bitar potatis förkortar koktiden, men risken att potatisen går sönder blir större. Halvcentimeter tjocka skivor är att föredra.
  6. Fortsätt att blanda ner potatisen och toppa med porter och kalvfond.
  7. Låt koka under lock i ca 10 minuter.
  8. Hacka timjan och körvel, samt skär saltgurkan i skivor.
  9. Tillsätt gurkan och örterna.
  10. Låt koka i ca 15 minuter tills potatisen kokat klart. Om det dunstar bort för mycket vätska, tillsätt mer porter och fond.
  11. Servera grytan toppad med hackad persilja.