Potatisstomp och lyxig potatis

Potatisstomp och lyxig potatis
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Potatisstomp och lyxig potatis

20

10 ingredienser

30 min

Potatisstomp med gräslök samt lyxigt restaurangmos med stekt fläskkarré.

Ingredienser

portioner4

Lyxigt potatismos

  • 600 g mjölig potatis
  • 200 g smör
  • 1 dl gräddmjölk 50/50, varm salt

Potatisstomp

  • 600 g mjölig potatis
  • 3 msk schalottenlök, finhackad
  • 3 msk gräslök, finhackad
  • 3 msk mjölk
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • 100 g smör, rumstempererat
  • salt

Gör så här

  1. Lyxig potatismos
    Koka potatisen mjuk i saltat vatten, häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt.
  2. Passera snabbt potatisen genom en sil medan den fortfarande är varm (man kan även använda potatispress).
  3. Bryn smöret i varm stekpanna och blanda med potatisen, späd purén till lagom konsistens med den varma gräddmjölken.
  4. Den här purén kan smaksättas med tex hackad anjovis och gräddfil, eller lite rostade och
    finhackade hasselnötter.
  5. Potatisstomp
    Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  6. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt.
  7. Tillsätt övriga ingredienser och stöt så snabbt som möjligt ihop ett grovt mos. Smaka av med salt.