Yoghurtlimpa med chiafrön och rabarberkompott

27 röster
1 h 15 min
1 limpa

Enkel limpa med yoghurt, chiafrön, linfrön, havrekärnor och solroskärnor. Du använder bikarbonat istället för jäst och slipper vänta på att brödet ska jäsa!

Visa mer
1 h 15 min
1 limpa

Du behöver

Bröd

  • 110 g fullkornsvetemjöl (2 dl)
  • 180 g rågsikt (3 dl)
  • 40 g chiafrön (0,5 dl)
  • 90 g havrekärnor (1 dl)
  • 80 g solroskärnor (1 dl)
  • 20 g krossat linfrö (2 msk)
  • 8 g salt (1 tsk)
  • 7 g bikarbonat (1,5 tsk)
  • 30 g mörk sirap (2 msk)
  • 30 g olivolja (2 msk)
  • 400 g naturell yoghurt (4 dl)
  • olja till formen

Rabarberkompott

  • 400 g rabarber (5-6 stjälkar)
  • 230 g strösocker (2,5 dl)
  • 100 g vatten (1 dl)
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 g kardemumma, malen (0,5 tsk)
  • 1 citron

Gör så här

  1. Yoghurtlimpa
    Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en 1,5 liters limpform med olja.
  2. Mät upp alla torra ingredienser i en bunke och blanda. Tillsätt yoghurt, olja och sirap och rör ihop till en kladdig deg. Häll degen i den smorda formen.
  3. Grädda i ca 60-65 minuter eller tills brödet har en innerpemperatur på 96 grader. Låt brödet svalna lite. Slå det sedan ur formen och låt det kallna under bakduk.
  4. Rabarberkompott
    Skala rabarberna lätt men låt det rosaröda skalet sitta kvar. Dela i lagom stora bitar och lägg i
    en kastrull.
  5. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i allt i kastrullen. Tillsätt strösocker, vatten,
    kardemumma och citronsaft, under mellan värmer kokar du rabarberna i ca 30 min. Ta av från värmen och låt svalna helt. Passar perfekt att servera med brödet och en god ost.
21 maj 2014
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept