Saffranskaka med mandel

25 röster
1,5 h
10-12 bitar
Saffranskaka med mandel
Foto: TV4

Ljuvligt god mandelmasse- och saffranskaka som serveras med lättvispad grädde och rårörda lingon.

Visa mer
1,5 h
10-12 bitar

Du behöver

Mördeg

  • 120 g smör, rumstempererat
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 20 g äggula [1 st]

Fyllning

  • 50 g smör, smält
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 400 g mandelmassa
  • 120 g smör, rumstempererat
  • 110 g ägg [2 st]
  • 60 g äggula [4 st]
  • 8 g vaniljsocker [1 msk]
  • mandelsplitter

lingon rårörda

  • 2 dl frysta lingon
  • 45 g strösocker [0,5 dl]

Servering

  • ca 5 dl grädde, lättvispad
  • florsocker
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Mördeg
    Knåda samman alla ingredienser i en bunke för hand eller i en matberedare till en deg. Plasta degen och låt vila i kylen i 20 min.
  2. Ta ut degen, knåda lite lätt och kavla ut på ett mjölat bord 3-4 mm tjock och fodra en
    runda pajform 22-24 cm i diameter med löstagbarkant. Se till att degen går över kanterna, skär bort överflödig deg.
  3. Mandelkaka
    Sätt ugnen på 180 grader. Smält 50 gram smör och blanda i saffran, ställ åt sidan.
  4. Riv mandelmassan och rör ihop den med lite av smöret i taget till en slät massa i en bunke eller matberedare. Tillsätt det smälta smöret med saffran. Blanda försiktigt ner ett ägg i taget och blanda, blanda sist i vaniljsocker och blanda väl till en slät och fin massa.
  5. Fyll formen med massan, strö över flisad mandel och grädda mitt i ugnen på 180 grader i 20-25 min eller tills kakan fått en fin gyllenbrun färg.
  6. Ta ut ur ugnen, låt svalna helt.
  7. Rårörda lingon
    Blanda samman alla ingredienser i en bunke och låt tina.
  8. Servering
    Pudra florsocker på kakan. Servera med lingon och grädde.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...