Lemon meringue cheesecake

Lemon meringue cheesecake
Foto: Tv4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Lemon meringue cheesecake

18 ingredienser

Magiskt god cheesecake med lemon curd och italiensk maräng.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

bitar

Pajbotten

  • 200 g digestivekex [14]
  • 28 g strösocker [2 msk]
  • 100 g smör

Cheesecakefyllning

  • 600 g färskost
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 0,5 vaniljstång
  • 25 g vetemjöl [0,25 dl]
  • 175 g gräddfil [1,75 dl]
  • 110 g ägg [2 st]
  • 15 g äggula [1 st]

lemon curd

  • 100 g citronsaft [1 dl]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 110 g ägg [2 st]
  • 20 g äggula [1 st]
  • 60 g osaltat smör

Italiensk maräng

  • 130 g äggvita [4 st]
  • 75 g vatten [0,75 dl]
  • 210 g strösocker [2,5 dl]

Gör så här

Pajbotten

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt sockret och mixa ihop. Smält smöret och
  3. tillsätt det. Blanda ordentligt och fördela sedan blandningen jämnt på botten av en springform, 22 cm i diameter och 3-4 cm upp på kanterna. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.

Cheesecakefyllning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa färskost och socker fluffigt i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 3–4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott.
  3. Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga. Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt i ugnen i 10 minuter.
  4. Sänk värmen till 110 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 45 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter. Låt svalna. Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.

Lemon curd

  1. Pressa citronsaft och lägg i en kastrull tillsammans med strösocker. Blanda ägg och äggula i en bunke. Koka upp citronsaft och strösocker och häll det över äggen lite i taget och blanda väl.
  2. Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen, under konstant omröring värmer du på allt tills den börjar tjockna till lite lätt. Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl till en slät lemon curd. Plasta och låt svalna helt i kylen, minst 3-4 timmar.
  3. På en kall cheesecake, bred försiktigt ut den kalla lemon curden på toppen och låt stå i kylen. Fortsätt med marängen.

Italiensk maräng

  1. Koka upp vatten och socker till 121 grader. När termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett fast skum. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Vispa sedan på medelhastighet tills marängen är kall.
  2. När marängen är kall, häll upp i en spritspåse. Bör sedan ett mönster med påsen på toppen av den kalla cheesecaken och bränn av topparna med en gasbrännare.