Karlsbaderbullar med pistagekräm

Karlsbaderbullar med pistagekräm
Foto: tv4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Karlsbaderbullar med pistagekräm

18

17 ingredienser

2 h

Smarriga bullar gjorda på karlsbaderdeg. Fyllning består av en pistagekräm med mandelmassa och apelsinblom.

Ingredienser

portioner30 st

Karlsbaderdeg

  • 50 g jäst
  • 250 g mjölk [2,5 dl]
  • 660 g vetemjöl [11 dl]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 180 g smör, rumstempererat
  • 10 g bakpulver [2 tsk]
  • 6 g salt [1 tsk]
  • 55 g ägg [1 st]

Pistagefyllning

  • 100 g pistagenötter [1,5 dl]
  • 150 g mandelmassa
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 8 g vaniljsocker [1 msk]
  • 40 g strösocker [0,5 dl]
  • 10 g apelsinblom [1 tsk]

Topping

  • pistagenötter
  • pärlsocker
  • ägg

Gör så här

  1. Karlsbaderdeg
    Smula jäst i bunken till matberedaren. Värm på mjölk till fingervarmt och häll det över
    jästen och blanda runt tills jästen löst sig. Blanda sedan i resterande ingredienser och arbeta degen med krok på mellanhastighet i 10 minuter. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.
  2. Pistagefyllning
    Kör pistagenötterna i en matberedare tills de är finmalda. Blanda mandelmassa med lite av smöret i taget, blanda sedan i pistagenötter, vaniljsocker och strösocker. Blanda till en slät massa. Sist blandar du i apelsinblom.
  3. Utbakning
    Kavla ut karlsbaderdegen på ett lätt mjölat bord, till 40x48 cm. Skär ut 30 st fyrkanter à 8x8 cm.
  4. Spritsa en klick med fyllning i mitten och vik över kanterna, lägg i pappersform. Låt jäsa under duk i 45-60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 220 grader, pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och grovhackade pistagenötter. Grädda mitt i ugnen i 12-14 minuter. Låt svalna helt.