Chokladpaj med hallontryffel
Chokladpaj med hallontryffel
17 ingredienser
1,5 h
Chokladpaj med tre lager. Pajbotten med chokladsmak, krämig mandelmassefyllning och hallontryffel på toppen.
Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser
Pajbotten
- 120 g smör, rumstempererat
- 60 g strösocker [1 dl]
- 50 g ägg [1 st]
- 180 g vetemjöl [3 dl]
- 30 g kakao [0,75 dl]
Fyllning
- 250 g mandelmassa
- 100 g smör, rumstempererat
- 55 g ägg [1 st]
- 60 g äggula [4 st]
- 20 g kakao [0,5 dl]
Hallontryffel
- 140 g frysta hallon, tinade
- 200 g mörk choklad 60 %
- 100 g vispgrädde [1 dl]
- 40 g strösocker [0,5 dl]
- 50 g osaltat smör, rumstempererat
Garnering
- färska hallon
- florsocker
Gör så här
Pajbotten
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Blanda alla ingredienserna i en bunke. Nyp först ihop till en smulig blandning med fingertopparna och arbeta sedan raskt ihop till en jämn deg med händerna. Eller använd matberedare.
- Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra rund bakform med löstagbar kant 24 cm I diameter. Fodra ända upp till kanten och skär av överflödig deg.
Fyllning
- Riv mandelmassan och blanda den med smöret till en slät massa. Rör ner ägg och äggula lite i taget och blanda väl. Tillsätt slutligen kakaon och rör om ordentligt.
- Fördela fyllningen jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 25–28 minuter. Låt svalna.
Hallontryffel
- Mixa hallon till en puré med en stavmixer och passera sedan genom en sil.
- Hacka choklad och lägg den i en bunke. Koka upp hallonpuré, grädde och socker och häll det över chokladen, tillsätt smöret och blanda med en slickepott ihop till en slät tryffel.
- Häll tryffeln över fyllningen, och låt stå i kylen tills tryffeln har stelnat, cirka 30 minuter. Garnera med hallon och florsocker före servering.