Chokladpaj med hallontryffel

koket.se
Chokladpaj med hallontryffel
Foto: tv4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Chokladpaj med hallontryffel

17 ingredienser

1,5 h

Chokladpaj med tre lager. Pajbotten med chokladsmak, krämig mandelmassefyllning och hallontryffel på toppen.

Se Roy Fares laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner12 - 14 bitar

Pajbotten

  • 120 g smör, rumstempererat
  • 60 g strösocker [1 dl]
  • 50 g ägg [1 st]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 30 g kakao [0,75 dl]

Fyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 55 g ägg [1 st]
  • 60 g äggula [4 st]
  • 20 g kakao [0,5 dl]

Hallontryffel

  • 140 g frysta hallon, tinade
  • 200 g mörk choklad 60 %
  • 100 g vispgrädde [1 dl]
  • 40 g strösocker [0,5 dl]
  • 50 g osaltat smör, rumstempererat

Garnering

  • färska hallon
  • florsocker

Gör så här

Pajbotten

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Blanda alla ingredienserna i en bunke. Nyp först ihop till en smulig blandning med fingertopparna och arbeta sedan raskt ihop till en jämn deg med händerna. Eller använd matberedare.
  3. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra rund bakform med löstagbar kant 24 cm I diameter. Fodra ända upp till kanten och skär av överflödig deg.

Fyllning

  1. Riv mandelmassan och blanda den med smöret till en slät massa. Rör ner ägg och äggula lite i taget och blanda väl. Tillsätt slutligen kakaon och rör om ordentligt.
  2. Fördela fyllningen jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 25–28 minuter. Låt svalna.

Hallontryffel

  1. Mixa hallon till en puré med en stavmixer och passera sedan genom en sil.
  2. Hacka choklad och lägg den i en bunke. Koka upp hallonpuré, grädde och socker och häll det över chokladen, tillsätt smöret och blanda med en slickepott ihop till en slät tryffel.
  3. Häll tryffeln över fyllningen, och låt stå i kylen tills tryffeln har stelnat, cirka 30 minuter. Garnera med hallon och florsocker före servering.