Pasta med fläskfärs, mynta och vitt vin

Pasta med fläskfärs, mynta och vitt vin
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Pasta med fläskfärs, mynta och vitt vin

34

14 ingredienser

30 min

Sugen på att förnya en klassiker? Testa att laga denna variant på köttfärssås med fläskfärs, mynta och vitt vin. Extra bonus att fläskfärs ofta är billigare än vanlig nöt- eller blandfärs.

läs mer
Paolo promoruta pomodoro

Paolo lär dig allt om italiensk matlagning i sin kurs.
Läs mer här >>

Ingredienser

portioner4
  • 400 g linguine (eller annan lång smal pastasort)
  • 300 g fläskfärs
  • 40 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, lätt krossade
  • 1 peperoncini
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 15 färska myntablad, strimlade
  • 0,5-1 citron, rivet skal
  • salt
  • svartpeppar
  • parmesanost, färskriven
  • 1 kruka färska myntablad, att strö över portionerna

Gör så här

  1. Värm smör och olivolja i en stor stekpanna. Lägg i vitlöksklyftorna och peperoncinon och låt dem fräsa långsamt, utan att ta färg, i ca 5 minuter.
  2. Tillsätt färsen och pudra över mjölet. Rör om och smula köttet med hjälp av en gaffel. Stek det tills färsen fått lite färg, strö i strimlade myntablad och häll sedan i vinet. Salta och peppra och låt alltsammans puttra i ca 15 minuter. Späd med ytterligare vin om det behövs. Ta upp vitlöksklyftorna och peperoncinon som kastas.
  3. Koka pastan genast i lättsaltat vatten och koka den "al dente" enligt anvisningen på förpackningen, häll sedan av vattnet i ett durkslag. Häll snabbt över pastan i pannan med köttet.
  4. Tillsätt rivet citronskal och blanda noga. Servera pastan överströdd med några myntablad och med färskriven parmesanost.