Långjäst pizzadeg à la Paolo

304 röster
10 h
5-6

Paolo Roberto kan sin pizza. Här bjuder han på sitt absolut bästa recept på pizzadeg, gjord på lite jäst, mineralvatten och manitoba.

Vad vill du toppa dina goda pizzor med?

Kanske mozzarella, ricotta och salsiccia? Eller en klassisk Margherita

? Klicka på länkarna för att komma till recepten.

Visa mer
10 h
5-6

Du behöver

  • 2 g jäst
  • 0,5 l kolsyrat vatten, utan kolsyra, ljummet
  • ca 0,9 kg idealmjöl (eller manitobamjöl)
  • 20 g salt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Finfördela jästen i en bunke eller i skålen till en köksmaskin. Lös upp den med lite av vattnet och tillsätt sedan resten. Häll ner mjölet i bunken, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt saltet strax innan degen är färdigknådad. Arbeta degen i ca 20 minuter.
  2. Strö över lite mjöl och täck över den med en fuktig handduk. Låt degen jäsa i 2 timmar.
  3. Dela degen i bitar om ca 250 g/styck. Tillsätt lite mjöl om degen känns kladdig. Lägg degbitarna på en mjölad plåt. Täck över med plastfolie och låt dem jäsa i 7 timmar.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Lägg degbitarna på en arbetsyta och platta ut varje degbit med handflatan eller med en kavel. Dra lite försiktigt och vrid degen på underlaget tills den är ganska tunn och har en fin rund form. Mjöla lite både över och under degen så att den inte fastnar.
  6. Lägg pizzabotten på en smord ugnsplåt. Tryck med tummen runt, ca 1,5-2 cm innanför, kanten för att få den lite upphöjd vid gräddningen. Fördela fyllning ovanpå och grädda pizzorna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Två pizzor på varje ugnsplåt, kan gräddas samtidigt i varmluftsugn. Låt plåtarna byta plats efter halva gräddningstiden.

laddar fler recept...

Laddar fler recept...