Italiensk tonfisksallad

Italiensk tonfisksallad
Foto: tv4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Italiensk tonfisksallad

2

18 ingredienser

25 min

Grönsakssallad med tonfisk som serveras med en sardell- och kaprisdressing. Nyttig mat som är enkel att göra.

Ingredienser

portioner4

sallad

  • 2 morötter
  • 1 gurka
  • 1 gul paprika
  • 2 tomater
  • 1 krispsallad
  • 1 huvudsallad
  • 50 g rucolasallad
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk krasse, klippt
  • 1 förp tonfisk i vatten

dressing

  • 2 sardellfiléer, finhackade
  • 1 msk kapris
  • 1 msk citron, färskpressad
  • 1 msk färskpressad grapefruktsaft
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 krm svartpeppar, grovmalen
  • ev salt

Gör så här

  1. Lägg ner sardellfiléer, kapris, citrussaft och peppar i en matberedare och kör dem några varv och häll sist ner olivolja, i en fin stråle, under fortsatt omröring. Ingredienserna till dressingen kan även finhackas och blandas för hand.
  2. Häll upp dressingen i en skål, täck över med plastfolie och låt den vila i kylskåp, i minst 30 minuter.
  3. Skala och skär morötterna i tunna korta stavar. Skölj och dela gurkan på längden och skiva halvorna med en osthyvel. Skölj och dela paprikan. Ta ur kärnhuset och skär paprikan i tunna strimlor. Torka av morötter, gurka och paprika med hushållspapper. Skölj tomaterna och skär dem i klyftor.
  4. Ansa salladerna och rucolan och skölj av bladen med kallt vatten. Slunga bort vattnet med en salladsslunga eller skaka av vattnet noga för att salladen ska behålla sin krispighet. Riv salladen i bitar.
  5. Lägg grönsakerna i en skål, salta och häll över dressingen och blanda väl. Blanda ner salladsbladen strax innan servering. Smaka av med salt och pappar och ev lite extra olja och citronsaft. Avsluta med att strö över krassen och tonfisken.