Carbonara, Paolo Robertos recept

1789 röster
30 min
4

Pasta carbonara på Paolo Robertos vis. Äkta italiensk carbonara med rimmat fläsk och mycket parmesan och pecoriono. Ingen grädde här inte.

Spaghetti carbonara är tillsammans med pizzan den maträtt som blivit utsatt för den mest brutala misshandeln av alla italienska maträtter. När jag mot bättre vetande beställer in en carbonara på restaurang så brukar spaghettin flyta runt i en geggamoja av grädde, ägg och ost. Min variant knockar alla gräddsåser. /Paolo

Visa mer
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g spaghetti
  • 2 krm salt
  • 4 ägg
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 200 g bacon, strimlat (eller rimmat fläsk i tärningar)
  • 5 msk parmesanost, riven
  • 5 msk pecorinoost, riven
  • 1-1,5 krm svartpeppar, grovmalen
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Koka upp välsaltat vatten under lock i en kastrull.
  2. När vattnet kokat upp lägg genast ner spaghettin och koka den ”al dente” enligt anvisningarna på förpackningen.
  3. Vispa ihop äggen med salt under tiden som pastan kokar.
  4. Värm olja och smör i en kastrull och lägg i en hel vitlöksklyfta och bacon/fläsk.
  5. Fräs sakta tills de mjuknat utan att ta färg, i ca 5 minuter.
  6. Ta upp vitlöken som kastas.
  7. Häll över den färdigkokta pastan i kastrullen med bacon.
  8. Rör om och dra kastrullen från värmen.
  9. Häll ner äggsmeten i kastrullen, tillsätt hälften av de båda ostsorterna och strö över svartpeppar.
  10. Rör om tills äggsmeten börjar stelna men fortfarande är krämig.
  11. Rör ner resten av osten.
  12. Strö lite grovmalen svartpeppar över portionerna.
  13. Matsortera dina lökskal till återvinning och njut av din carbonara!

Laddar fler recept...