Saftig äppelkaka med mandelmjöl

äppelkaka med mandel
Foto: Tv4
Lisa Lemke 2016Tommy Myllymäki 2016
Lisa Lemke 2016Tommy Myllymäki 2016

Saftig äppelkaka med mandelmjöl

99

11 ingredienser

Saftig äppelkaka med mandelmjöl och knaprig topp av mandelsplitter. Servera din goda äppelkaka med lättvispad grädde.

Baka gärna din äppelkaka en dag i förväg, den blir bara saftigare och godare av att stå till sig ett tag!
Se fler recept från

Mitt kök

Ingredienser

Äppelkaka

  • 2 äpplen
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 0,75 dl grädde
  • 0,75 dl mjölk
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 100 g mandelsplitter

Gör så här

  1. Äppelkaka med mandelmjöl
    Koka upp gräddmjölken och lägg ner smöret så det smälter.
  2. Häll socker och ägg i en bunke. Vispa med elvsip tills det får en fluffig konsistens. Vänd ner smör- och mjölkblandningen i äggsmeten.
  3. Skala och kärna ur äpplen, skär dem i klyftor.
  4. Blanda ner vete- och mandelmjöl, bakpulver och vaniljsocker i smeten.
  5. Blanda runt alltsammans så det blir en jämn och len smet.
  6. Slå smeten i en springform.
  7. Placera ut klyftorna i formen längs med sidorna och strö mandelsplittern över hela kakan.
  8. In i ugnen på 200 grader i cirka 45 minuter, placera kakan långt ner i ugnen.
  9. Om kakan börjar bli mörk innan den är klar, täck den med smörpapper så inte toppen blir bränd.