Strömmingslåda med färska örter, fänkål och färskpotatis

koket.se
Strömmingslåda med färska örter, fänkål och färskpotatis
Foto: TV4
Karin Andersson
Karin Andersson

Strömmingslåda med färska örter, fänkål och färskpotatis

16 ingredienser

40 min

Gör en klassisk strömmingslåda! Här är ett recept med färskpotatis och örter som passar bra till strömmingen.

Se Karin Andersson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g strömmingsfileér
  • 0,5 kruka timjan, finskuren
  • 1 knippe gräslök, finskuren
  • 0,5 kruka basilika, finskuren
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 2 msk rapsolja
  • 3 dl kaffegrädde
  • 3 ägg
  • 400 g färskpotatis, kokt, skivad
  • 1 fänkål, skivad
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 ask sockerärtor, finstrimlad
  • 0,5 gurka, finstrimlad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk rapsolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Fördela skivad potatis i en ugnsfast form.
  3. Blanda de skurna örterna med vitlök och olja. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Klipp bort ryggfenan på strömmingarna och bred på örtfyllningen på köttsidan. Rulla ihop dem och fördela dem i ugnsformen.
  5. Toppa med fänkålen.
  6. Vispa ägg och kaffegrädde, smaksätt med salt och svartpeppar. Häll äggstanningen över strömmingen.
  7. Kör in strömmingslådan i ugnen tills äggstanningen stannat och strömmingslådan fått färg, 175 grader i ca 20-30 minuter.
  8. Blanda sockerärtor och gurka med olja, vinäger och salt. Toppa den färdiga strömmingslådan med salladen och lite plockad timjan.