Kalventrecote med råstekt mandelpotatis

Kalventrecote med råstekt mandelpotatis
Foto: TV4
Filip Fasten
Filip Fasten

Kalventrecote med råstekt mandelpotatis

16 ingredienser

Kalventrecote med karl-johanpuré och syrad lök. Serveras med råstekt mandelpotatis.

Ingredienser

portioner
  • 800 g kalventrecôte (styckad i fyra bitar)
  • 500 g karljohansvamp
  • 3 schalottenlökar, hackade
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 1 dl crème fraîche
  • 100 g steklök, skalade
  • 2 lagerblad
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättika
  • 1 kg mandelpotatis, tvättad
  • 2 msk timjan, plockad
  • 50 g smör
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Dela mandelpotatisen på mitten, lägg potatisen i en ugnsform och rosta i 30-40 minuter i ugnen med en klick smör och salt.
  3. Koka upp vattnet tillsammans med lagerblad och steklökarna, låt koka i 8 min.
  4. Dra av från värmen och vispa i socker och ättika, låt stå och dra tills servering.
  5. Rosta svampen, löken, vitlöken tillsammans med olja i en kastrull.
  6. Dra sedan av från värmen och låt svalna av, mixa sedan i crème fraiche och smaka av med timjan och salt.
  7. Hetta upp en stekpanna och krydda köttet med salt och svartpeppar.
  8. Stekköttet gyllenbrunt tillsammans med smör 5 minuter på varje sida, låt köttet vila minst 5 minuter innan servering.
  9. Ta ut mandelpotatisen och lyft upp lökarna ur lagen.