Irländsk apple crumble cake

45 röster
1 h
6-8 bitar

Donal Skehans recept på irländsk äppelpaj med smultopping har han fått från sin mormor.

Visa mer
1 h
6-8 bitar

Du behöver

  • 110 g smör, plus extra till formen
  • 150 g ljust farinsocker
  • 2 stora ägg
  • 210 g vetemjöl, siktat
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • 1 tsk malen kanel
  • 300 g äpplen, skalade och i klyftor

Toppning

  • 50 g vaniljsocker
  • 50 g vetemjöl
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader, ta en ca 20 cm kakform med löstagbar botten.
  2. Vispa smör och socker i en stor skål tills det blandats. Tillsätt äggen, ett i taget, blanda tills det är en smet.
  3. Vänd ner mjöl, bakpulver, salt och kanel tills du har en tjock kaksmet.
  4. Rör ner äpple och häll smeten i kakformen. Smeten blir tjock, så använd en slickepott för att sprida ut den.
  5. Med hjälp av en visp, blanda ingredienserna till crumbletoppning tills du har grova smulor. Du kan även göra detta för hand i en skål.
  6. Strö toppningen på smeten.
  7. Baka i ugnen i 40-45 minuter eller tills den är klar (testa med en provsticka, den ska vara torr).
  8. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Servera gärna med en klick grädde.
17 mars 2015

Laddar fler recept