Ankbröst à L'orange

1 h
4
Spela video Ankbröst à L'orange
Foto: TV4

Klassisk fransk rätt med stekt anka, apelsinsås och potatisgratäng.

26 mars 2015
1 h
4

Du behöver

  • 4 ankbröst
  • 4 msk strösocker
  • 2 apelsiner, skal och saft
  • 2 msk sherryvinäger
  • 3 dl kycklingbuljong

Potatisgratäng

  • 400 g potatis, skalade och tunt skivade
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 4 kvistar timjan
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Potatisgratäng
    Skiva potatisen med en mandolin, lägg i vatten och ställ åt sidan.
  2. Blanda samman grädde, mjölk, muskot, vitlök och en nypa salt och peppar i en stor kastrull och koka upp. När det kokat upp, sänk värmen, sila av vattnet från potatisen och lägg ner i gräddkastrullen och sjud tills potatisen är mjuk.
  3. Värm ugnen till 160 grader, dela upp potatis- och gräddblandningen i fyra ugnssäkra skålar. Baka i ugnen i 45 minuter eller tills lätt gyllene på toppen.
  4. Anka
    Värm ugnen till 200 grader.
  5. Skär snitt i ankbröstet, så skinnet skåras.
  6. Hetta upp en ugnsfast stekpanna ordentligt, lägg i ankbrösten med fettsidan nedåt och stek i 3-4 minuter, eller tills de är gyllenbruna. Vänd och stek i ytterligare 1-2 minuter.
  7. Placera sedan i ugnen i 8-10 minuter.
  8. Ta ut ur ugnen, låt ankbrösten vila på skräbrädan och koka såsen i samma panna.
  9. Placera pannan på den varma plattan igen och tillsätt strösocker, låt smälta. Häll i apelsinjuice och sherryvinäger och låt sjuda i 1-2 minuter under omrörning.
  10. Tillsätt kycklingbuljong och apelsinskal och låt koka upp tills såsen tjocknat.
  11. Skiva ankan och servera med såsen och potatisgratängerna.
Kommentera receptet

Fler goda recept