Skiva potatisen med en mandolin, lägg i vatten och ställ åt sidan.
Blanda samman grädde, mjölk, muskot, vitlök och en nypa salt och peppar i en stor kastrull och koka upp. När det kokat upp, sänk värmen, sila av vattnet från potatisen och lägg ner i gräddkastrullen och sjud tills potatisen är mjuk.
Värm ugnen till 160 grader, dela upp potatis- och gräddblandningen i fyra ugnssäkra skålar. Baka i ugnen i 45 minuter eller tills lätt gyllene på toppen.
Anka
Värm ugnen till 200 grader.
Skär snitt i ankbröstet, så skinnet skåras.
Hetta upp en ugnsfast stekpanna ordentligt, lägg i ankbrösten med fettsidan nedåt och stek i 3-4 minuter, eller tills de är gyllenbruna. Vänd och stek i ytterligare 1-2 minuter.
Placera sedan i ugnen i 8-10 minuter.
Ta ut ur ugnen, låt ankbrösten vila på skräbrädan och koka såsen i samma panna.
Placera pannan på den varma plattan igen och tillsätt strösocker, låt smälta. Häll i apelsinjuice och sherryvinäger och låt sjuda i 1-2 minuter under omrörning.
Tillsätt kycklingbuljong och apelsinskal och låt koka upp tills såsen tjocknat.
Skiva ankan och servera med såsen och potatisgratängerna.