Lemon meringue bars
Lemon meringue bars
15 ingredienser
Christina Gyllners recept på lemon meringue bars. Citron- och marängpaj som bakas i långpanna och skärs i rutor!
Ingredienser
Pajskal
- 4 dl vetemjöl
- 1,5 dl florsocker
- 0,5 dl majsstärkelse
- 0,5 tsk salt
- 165 g smör
Citronfyllning
- 4 ägg
- 1 äggula
- 3 dl strösocker
- 0,5 dl vetemjöl
- 1 msk citron, skalet, rivet
- 1,5 dl citron, färskpressad
- 0,75 dl mjölk
- 0,5 krm salt
maräng
- 3 äggvitor
- 1,75 dl strösocker
Gör så här
Pajskal
- I en matberedare, blanda de torra ingredienserna till botten. Tillsätt kallt smör och pulsera tills smöret har ärtstorlek.
- Tryck degen i 20x20cm rektangulär form. Tryck upp degen mot kanterna och platta till botten. Ställ i kylen i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader. Grädda botten i ca 20 min tills den precis fått färg.
Citronfyllning
- Rör samman ägg, socker och mjöl i en skål. Tillsätt rivet citronskal, -saft, mjölk och salt.
- Dra ner temperaturen på ugnen till 160 grader. Rör i citronfyllningen så att allt är välblandat, vispa inte då det kan bli små luftbubblor som bildas. Häll i det förbakade pajskalet.
- Grädda din citronpaj i ca 20-30 min tills fyllningen precis ''stannat''. Låt svalna i minst 30 minuter.
Maräng
- Blanda äggvita tillsammans med socker i en värmetålig skål och ställ över ett vattenbad. Låt vitorna komma upp i temperatur. Det ska vara så du knappt kan röra marängen och sockret ska ha löst sig.
- För över skålen till assistenten (eller använd en elvisp). Vispa marängen kall med en ballongvisp, ca 10 minuter.
- Vid servering, bred ut maräng över citronpajen. Toppa till den med en sked så att du får ett fint mönster. Bränn av marängen med en hushållsbrännare.
- Skär i din citon- och marängpaj i fyrkanter och servera.